Meny

Dette er Breiviks søksmål

Dette er stolen terrordømte Anders Behring Breivik skal sitte i under rettssaken som starter i Skien fengsel på tirsdag.

Terrordømte Anders Behring Breivik mener staten bryter hans menneskerettigheter, og har gått til sivilt søksmål. Rettssaken starter i Skien fengsel tirsdag 15. mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breiviks sivile sak mot staten

 • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
 • Breivik har siden pågripelsen i 2011 sittet som eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
 • I 2013 anmeldte Breivik fengselsledelsen ved Ila, samt daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
 • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
 • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
 • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.

Vitner

Åtte personer skal vitne i den sivile saken Anders Behring Breivik har anlagt mot Staten ved Justisdepartementet:

 • Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.
 • Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.
 • Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel.
 • Knut Bjarkeid, direktør Ila fengsel og forvaringsanstalt.
 • Tore Stenshagen, avdelingsleder ved Skien fengsel.
 • Margit Kise, avdelingsleder ved Skien fengsel.
 • Jørgen Spangen Iversen, rådgiver ved Kriminalomsorgsdirektoratet.
 • Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i forebyggingsenheten mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse ved Sivilombudsmannen.

Kilder: NTB, Aftenposten, SNL.no.

Det er satt av fire dager til saken. Retten skal ta stilling om Breiviks soningsforhold er i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Partene la frem sine sluttinnlegg i Oslo tingrett for to uker siden. Sluttinnlegget er et innlegg partene i en sivil sak sender før hovedforhandlingen begynner.

Breiviks advokat Øystein Storrvik skriver at soningsforholdene utgjør «umenneskelig og nedverdigende behandling» av Breivik, og at Breivik har «klare isolasjonsskader» som ikke kan behandles medisinsk.

Som eksempel på en slik «soningsskade» nevnte advokaten for VG at Breivik har sluttet å studere. Han sa til avisen at de også vil legge frem andre eksempler på soningsskader under selve rettssaken.

Breivik har sittet isolert i 4,5 år. I fengselet har Breivik ikke tilgang til internett, får ikke ha kontakt med andre fanger og er underlagt sterk brevkontroll. Forsvarerne får kun møte ham gjennom glassvegg.

Breivik og hans advokat viser til Den europeiskemenneskerettskonvensjon artikkel 3 (om tortur) og 8 (om retten til privatliv).

«Det følger av [Den europeiske menneskerettsdomstols] egen praksis at retten til privatliv i [artikkel] 8 også innebærer rett til å etablere og utvikle relasjoner med andre mennesker. Det anføres også at art. 8 er krenket», skriver Storrvik.

Les også: Breivik-saken: – Menneskerettighetene kan tøyes

«Forhøyet risiko for umenneskelig behandling»

Breivik under rettssaken
i 2012, der han ble dømt etter den såkalte terrorparagrafen,
straffelovens paragraf 147a. Foto: Stoyan Nenov / Reuters
Breivik under rettssaken i 2012, der han ble dømt etter den såkalte terrorparagrafen, straffelovens paragraf 147a. Foto: Stoyan Nenov / Reuters

AUF-ere krysser
Tyrifjorden med MS Thorbjørn før AUFs sommerleir, sommeren 2015.
Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker på Utøya 22.
juli 2011. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AUF-ere krysser Tyrifjorden med MS Thorbjørn før AUFs sommerleir, sommeren 2015. Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker på Utøya 22. juli 2011. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

«Sivilombudsmannens forebyggingsenhet besøkte Skien fengsel i fjor sommer og mente regimet på avdelingen hvor Breivik soner representerer en forhøyet risiko for umenneskelig behandling. De kom med forslag til en rekke tiltak, blant annet at fengselet utvider fellesskapet mellom innsatte og ansatte. De anbefalte også at visuelle overvåkningen av samtaler mellom innsatte og helsepersonell ble avsluttet», skrev VG i forbindelse med sluttinnleggene.

Ifølge advokat Storrviks sluttinnlegg har Breivik fått noe mer kontakt med fengselsbetjentene etter Sivilombudsmannens rapport. Han betoner likevel at denne er basert på «profesjonell distanse».

Den norske høyreekstremisten er dømt for planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, der til sammen 77 mennesker ble drept.

Breivik ble fredag 24. august 2012 funnet skyldig i brudd på den såkalte terrorparagrafen, straffelovens paragraf 147a og dømt til forvaring i fengsel. Dommen var på 21 års forvaring med minstetid på 10 år.

Han har siden 2011 sittet som eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

Les også: – Ingen tegn til isolasjonsskader hos Breivik

«Humant og verdig»

I sitt sluttinnlegg avviste advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten at soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene:
«Soning på særlig høyt sikkerhetsnivå er ikke i seg selv i strid med menneskerettighetene», skriver han;

«Institusjonene har fra første dag vært opptatt av at saksøker blir ivaretatt på en human og verdig måte, samtidig som hensynet til sikkerhet for både saksøker selv, ansatte i institusjonene og samfunnet som helhet ivaretas.»

Regjeringsadvokaten er statens advokatkontor i sivile saker. Emberland representerer i denne rettssaken Justisdepartementet og Kriminalomsorgen.

– Vi mener det samlede soningsopplegget er godt innenfor rammene av det som følger av Den europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 3, sier Emberland til ABC Nyheter.

Emberland medgir at kontrollregimet Breivik er underlagt – blant annet gjennomlesing av samtlige inn- og utgående brev – er et inngrep i hans privatliv. Han mener dette inngrepet er godt innenfor menneskerettighetene, fordi nettverksbyggingen kan «skade vitale samfunnsinteresser», skriver han i sluttinnlegget.

Les også: Breivik-saken kan ende i Strasbourg

Frykter ekstremist-celler

Ifølge Emberland er den strenge kommunikasjonskontrollen nødvendig sett i lys av Breiviks politiske ekstremisme og «ønsket om å etablere celler som kan medvirke i oppbyggingen av ekstremistiske nettverk».

– Dette vil vi komme tilbake til under bevisførselen første dag. Vi vil legge frem dokumenter som redegjør for våre påstander, sier Emberland til ABC Nyheter.

– Tiltak i form av brevkontroll i fengselet under regimet han soner i vil alltid ha en begrunnelse. Det sier seg vel litt selv at det er grunner til å begrense hans kommunikasjon med enkelte der ute. Det er vel også noe av grunnen til at han har gått til dette søksmålet.

– Hva er deres syn på påstandene om isolasjonsskader hos Breivik?

– Partene er nok uenige om det spørsmålet, og vi har en oppfatning vi vil gjøre rede for. Tilsvarende må saksøker og hans advokat gjøre rede for sitt syn.

– Vi forholder oss til at Breivik har gått til søksmål, det har han full anledning til. Fra departementet og Kriminalomsorgens side ser vi frem til at retten gjør en grundig vurdering av saken.

Deler av rettssaken vil være åpen for pressen, og ifølge Redaktørforeningen har 37 medier – blant dem 17 utenlandske – søkt om akkreditering til rettssaken. Til sammen dreier det seg om over 100 medarbeidere.

Pressen vil ikke få delta ved befaringen på høyrisikoavdelingene i Ila og Skien fengsler, og deler av vitneforklaringene til tre fengselsledere vil være bak lukkede dører.

Les også: Nytt avslag: Pressen får ikke være med inn på cellen til Breivik

Totalt skal det føres åtte vitner under rettssaken. Breivik skal selv forklare seg onsdag, og det er satt av tre timer og ett kvarter til hans forklaring. Begrunnet i sikkerhetshensyn er det nektet kringkasting av Breiviks forklaring for retten under menneskerettighetssaken.

Politiet innfører flyforbud over Skien fengsel under rettssaken om Breiviks soningsforhold. Årsaken er sikkerheten til de involverte og de som bor i området.

Breiviks advokat Øystein Storrvik har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan
Siste nytt
21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus