Meny

Utvalg kan ha basert klimagasskutt-råd på feil tall

– Vi er ikke så overrasket over dette. Grønn skattekommisjon la til grunn at den norske sauen var en skikkelig klimaversting sammenlignet med sauen i Storbritannia, det hang liksom ikke helt på greip, sier Bjørn Gimming i Bondelaget om at konklusjonene fra Grønn skattekommisjon er basert på feil tall. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget som foreslo avgift på norsk rødt kjøtt, kan ha basert forslaget på feil tall. Bondelaget kritiserer Finansdepartementet for ikke å ha offentliggjort advarselen fra forskerne.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) fikk i oppdrag å finne ut hvordan man kan redusere klimagassutslippene i jordbruket av utvalget Grønn skattekommisjon. En av konklusjonene utvalget la fram, var en avgift eller redusert produksjonsstøtte for norsk rødt kjøtt basert på tall som sammenlignet Norge og Storbritannia. Forskere i NIBIO sendte et brev til Finansdepartementet i februar, hvor de varslet om at sammenligningsgrunnlaget kan være feil.

– Vi fant ut at det var brukt ulike metoder for å kartlegge utslipp fra britisk sau og norsk sau, sier forsker Klaus Mittenzwei ved NIBIO til Dagsavisen , etter at forskerne på eget initiativ kvalitetssikret tallene.

Les også:  Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima

Finansdepartementet opplyser at de vil ta med innholdet i brevet i oppfølging med kommisjonen. Samtidig sier kommisjonsleder Lars-Erik Borge at feilene ikke vil påvirke Grønn skattekommisjons anbefaling om å fjerne produksjonstilskudd eller avgiftsbelegge rødt kjøtt.

– Det som kommer fram her, endrer de faglige forutsetningene for flere av skattekommisjonens anbefalinger. Det er derfor oppsiktsvekkende at Finansdepartementet har valgt å holde informasjonen skjult, sier styremedlem Bjørn Gimming i Norges Bondelag til NTB.

Les også:  Frp-politiker mener klimaendringene er til fordel for Norge

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus