To gravide har testet positivt for zikaviruset

Artikkelen fortsetter under annonsen

To gravide kvinne i Norge har testet positivt for zikaviruset. Helsepersonell vil følge dem opp med jevnlig ultralyd for å undersøke om fosteret kan ha fått fødselsskaden mikrokefali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen 50 prøver er analysert siden de fostermedisinske sentrene begynte å tilby tester her i landet i februar. Sentrene får nå inn fem til ti prøver til analyse hver dag.

– Tre har testet positivt, og av disse er to gravide, sier divisjonsdirektør John-Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet.

Alle de tre smittede har vært i områder hvor det er utbrudd av viruset. Viruset smitter i overveiende grad via mygg, og Røttingen understreker at det ikke er fare for at det skal spres i Norge.

– Risikoen er null, sier han.

Les også: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Følger utvikling med ultralyd

Alle gravide som har vært i aktuelle områder, anbefales å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomst, enten de har symptomer eller ikke.

Zika er vanligvis en mild influensalignende sykdom, og mange merker ikke at de er smittet. Hittil er 90 kvinner undersøkt ved et av landets fem fostermedisinske sentre, og av disse var 85 gravide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to gravide kvinnene blir nå fulgt opp ved fostermedisinske sentre. Der blir det blant annet tatt blodprøve og ultralyd for å undersøke om fosteret de bærer kan ha blitt påført fødselsskaden mikrokefali.

Av hensyn til personvernet vil Folkehelseinstituttet ikke si om det er påvist skade på noen av fostrene.

Les også: Zikavirus påvist i Danmark

Vet lite om risikoen

Zikaviruset knyttes til mikrokefali hos fosteret, hvor hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er usikkert hvor stor risiko det er for at fosteret skal utvikle mikrokefali. Helsemyndighetene vet heller ikke om risikoen er størst om den gravide ble syk eller om hun bare ble smittet uten å få symptomer.

Det er også usikkert når i graviditeten risikoen for mulig fosterskade er størst.

Les også: Disse reisevaksinene bør du vurdere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraråder reise

Folkehelseinstituttet gikk torsdag ut med et nytt reiseråd hvor de fraråder gravide å oppholde seg i områder hvor det er utbrudd av viruset.

Tidligere har norske myndigheter ikke direkte frarådet gravide dette, men rådet dem til å snakke med fastlegen og gjøre en vurdering av om reisen var nødvendig.

– Vi kommer med et presisert reiseråd som følge av at Verdens helseorganisasjon har oppdatert sitt råd og fraråder gravide reise til enkelte områder. Det er en tydeliggjøring og innebærer ingen vesentlig endring fra tidligere råd, sier Bjørnholt.

Grunnen til at norske myndigheter var avventende med å fraråde reise, var at sammenhengen mellom zikavirus og fosterskade hittil har vært mer uavklart. Men Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå funnet styrket bevis for at det er en slik sammenheng.

Bjørnholt påpeker at heller ikke våre naboland hittil har frarådet reiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskere kan ha funnet kobling mellom zika og nervesykdom

Ber menn bruke kondom

WHO fastslo denne uken at viruset også overføres seksuelt oftere enn tidligere antatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter anbefaler fortsatt at kvinner som har reist i de aktuelle områdene, venter fire uker etter hjemkomst med å bli gravid. Menn rådes til å bruke kondom i seks måneder. Og menn som har en gravid partner, anbefales å bruke kondom eller avstå fra sex gjennom hele svangerskapet.

– Hvis en kvinne får viruset, vil det være ute av kroppen hennes etter kort tid. Men hos menn kan det bli værende viruspartikler i sæd, som han kan smitte kvinner med. Den smitten kan bli værende opptil seks måneder, sier overlege Jørgen Bjørnholt.

Les også: WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise

Zikafeber:

  • Sykdom forårsaket av zikaviruset. Overføres i hovedsak med mygg, men WHO fastslo nylig at viruset også overføres seksuelt oftere enn antatt.
  • Forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania. Gir vanligvis milde symptomer som ligner på denguefeber og chikungunyafeber, og som går over etter 2-7 dager.
  • I januar 2016 var det utbrudd eller økende forekomst i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.
  • I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter betydelig økt forekomst av fosterskaden mikrokefali samtidig med et utbrudd av zikafeber.
  • Mikrokefali er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.
  • Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket.
  • I motsetning til malariamyggen biter myggen som sprer zikaviruset, også om dagen.
  • Torsdag meldte Folkehelseinstituttet at minst én gravid kvinne i Norge har testet positivt på zikaviruset.
  • Folkehelseinstituttet fraråder gravide kvinner å reise til berørte områder.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)