Nordmenn stoppes med apekjøtt på grensa

Tollerne finner mye forskjellig i folks bagasje når de kommer til Gardermoen, blant annet ulovlig importert kamelkjøtt. Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX
Tollerne finner mye forskjellig i folks bagasje når de kommer til Gardermoen, blant annet ulovlig importert kamelkjøtt. Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix

Flere og flere tar med seg ulovlig kjøtt inn til Norge. Tollvesenet har beslaglagt kjøtt fra både aper og andre dyr på Gardermoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere nordmenn tar med seg apekjøtt ulovlig inn i Norge, opplyser Tollvesenet til P4.

1038 kilo kjøtt- og melkeprodukter fra tredjeland ble beslaglagt på Oslo lufthavn i fjor. Det er en økning på 20 prosent fra 2014.

Ulovlig importerte matvarer kan være smittefarlig. Til vanlig kontrollerer Mattilsynet kjøttet, og ser at det er produsert lovlig. Når ulovlig importert mat dukker opp, vet de ikke hvordan det er håndtert. Da kan det være farlige bakterier i kjøttet.

Enkelt forklart: Alt du trenger å vite om taxfree-reglene

Seksjonssjef Tor Fredriksen i Tollvesenet på Gardermoen ber folk være på vakt.

– Tollvesenet fører ikke statistikk på hvor mye av kjøttet som er apekjøtt, men har over tid avdekket kjøtt fra flere dyr, som kamel, ape og krokodille.

Fredriksen tror det økende antallet ulovlig import har å gjøre med at vi reiser mer.

– Vi reiser mer enn før, og vi reiser lenger bort enn vi gjorde før. I tillegg er det flere i Norge av utenlandsk opprinnelse som drar til hjemlandene og som tar med seg mat derfra.

Les også: Slik får du penger igjen når du handler i utlandet

Personvernpolicy