Kun 3 prosent av Storskog-asylsøkerne har fått bli

Svært få asylsøkere som kom over grensestasjonen på Storskog fikk opphold. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Svært få asylsøkere som kom over grensestasjonen på Storskog fikk opphold. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 67 av asylsøkerne som kom til Norge via Russland i fjor, har fått opphold. Fortsatt venter flere tusen på svar på hva som skal skje med dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 5.500 flyktninger og asylsøkere tok seg over grensen på Storskog i Finnmark i fjor høst. Utlendingsdirektoratet (UDI) har behandlet totalt 2.000 Storskog-saker, og bare 67 personer har fått midlertidig opphold i Norge, ifølge VG.

De fleste av disse er syrere som fikk svar før den nye og strengere Storskog-instruksen trådte i kraft. Instruksen sier at alle som har hatt en form for opphold i Russland, skal returneres.

– Vi har fått beskjed om å prioritere avslagssaker. Syrere som det er sannsynlig at skal få opphold, har ikke i så stor grad fått søknaden sin behandlet ennå, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI.

Han sier at få eller ingen har fått opphold etter instruksen. Totalt 1.933 av asylsøkerne har fått negativt vedtak. Majoriteten, 977 personer, hadde en form for opphold i Russland og kan ifølge UDI returneres dit. 539 saker ble henlagt fordi asylsøkeren valgte å trekke søknaden, eller ikke dukket opp til intervju. 415 fikk aldri søknaden realitetsbehandlet.

Politiets utlendingsenhet (PU) hadde ved utgangen av januar sendt 432 av Storskog-asylsøkerne tilbake til Russland siden 1. juni i fjor.