Tidsvitnet Magnhild Bråthen er død

Magnhild Bråthen var i fjor tilbake i Ravensbrück for å markere at det var 70 år siden frigjøringen av de tyske konsentrasjonsleirene. Så sent som i desember var hun også med på en reise som tidsvitne for å fortelle om opplevelsene sine i tysk fangenskap. Tirsdag døde hun, 91 år gammel. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
Magnhild Bråthen var i fjor tilbake i Ravensbrück for å markere at det var 70 år siden frigjøringen av de tyske konsentrasjonsleirene. Så sent som i desember var hun også med på en reise som tidsvitne for å fortelle om opplevelsene sine i tysk fangenskap. Tirsdag døde hun, 91 år gammel. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Magnhild Bråthen, som overlevde konsentrasjonsleiren Ravensbrück, gikk bort tirsdag. Tusenvis av norske skoleelever har hørt henne fortelle om sine opplevelser i fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråthen ble 91 år gammel. Hun har vært med på nesten hundre reiser tilbake til leiren for å fortelle nye generasjoner om grusomhetene hun opplevde.

– Ravensbrück inneholder så mange fryktelige historier fordi det var barn og kvinner som satt der. Men Magnhilds fortelling er unik fordi hun også hadde med seg de små positive glimtene. Hun formidlet et håp midt i det svarteste mørke, sier Ole Johnny Hansen, daglig leder i Hvite Busser, til NTB.

Les også: Nyoppdaget krigsfilm fra Norge: – Dette har jeg aldri sett før

Bråthen bidro som tidsvitne både for denne stiftelsen og for Aktive Fredsreiser, som hun var på tur med så sent som i desember.

Hansen forteller at Bråthen også hadde planer om å bli med på reise igjen til sommeren. Nå er det ikke flere tidsvitner som er med på reisene til Hvite Busser, forteller han.

Historiker: – Disse opptakene fra andre verdenskrig beriker norsk historie

Bråthen ble tatt til fange uten å ha begått noen forbrytelse. Hun, faren og broren ble pågrepet fordi noen leietakere på gården deres i Østfold hadde skutt en tiur. I to år satt hun i fangenskap, først i Norge, deretter i Tyskland.

– Vi hadde håpet hele tida. Vi visste ikke om vi kom til å overleve, så da håpet vi, fortalte hun til NTB da hun besøkte Ravensbrück i fjor i forbindelse med 70-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleirene.

Les også: Slik ville nazistene tjene penger på Kong Haakon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus