Staten mener Breivik prøver å bygge terrornettverk

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for det han mener er lovstridige soningsforhold. Breivik drepte 77 mennesker under terrorangrepene 22. juli 2011.
Anders Behring Breivik har saksøkt staten for det han mener er lovstridige soningsforhold. Breivik drepte 77 mennesker under terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er helt avgjørende å ha svært streng kontroll for å hindre Anders Behring Breivik i å etablere et høyreekstremt terrornettverk, ifølge Regjeringsadvokaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken om massedrapsmannens soningsforhold starter i gymsalen i Skien fengsel 15. mars. Breivik har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene hans bryter med menneskerettighetene.

I sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett onsdag avviser advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten kategorisk at soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene og hevder de sett under ett er «godt innenfor» det som tillates av Menneskerettighetsdomstolen.

Vil etablere celler

Det svært strenge kontrollregimet Breivik er underlagt i fengselet – blant annet gjennomlesing av samtlige inn- og utgående brev – er riktignok et inngrep i hans privatliv, medgir Emberland. Men inngrepet er godt innenfor menneskerettighetene, fordi nettverksbyggingen kan «skade vitale samfunnsinteresser», hevder han.

Ifølge Emberland er den strenge kommunikasjonskontrollen nødvendig sett i lys av Breiviks politiske ekstremisme og «ønsket om å etablere celler som kan medvirke i oppbyggingen av ekstremistiske nettverk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik har ved flere anledninger forsøkt å etablere kontakt med høyreekstreme meningsfeller, og han har masseutsendt brev til personer som har ytret støtte til terrorhandlingene 22. juli 2011, kommer det fram i sluttinnlegget.

Les også: – Anders Behring Breivik får alltid førsteprioritet

Nødvendig kontroll

Anders Behring Breivik drepte til sammen 77 mennesker da han 22. juli 2011 detonerte en bombe utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo og kjørte til Utøya, hvor AUF holdt sommerleir og skjøt ungdommer der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett dømte ham året etter til 21 års forvaring. Det medfører trolig at han blir sittende under svært strenge vilkår «i svært lang tid», slik advokat Øystein Storrvik formulerer det i sitt sluttinnlegg.

Storrvik anfører at soningsforholdene utgjør umenneskelig og nedverdigende behandling av Breivik, og at Breivik har «klare isolasjonsskader» som ikke kan behandles medisinsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett har satt av fire dager til å behandle søksmålet Breivik har anlagt mot staten, ved Justisdepartementet. Av praktiske og sikkerhetsmessige hensyn skal saken føres i et provisorisk rettslokale i fengselets gymsal.

Les også: Staten får medhold for lukkede dører under befaringene i Breivik-saken

Åtte vitner

Regjeringsadvokaten fikk også medhold av Oslo tingrett onsdag i at pressen ikke får være til stede under befaringen på høyrisikoavdelingene i Ila og Skien fengsler hvor Breivik har sittet siden han ble pågrepet.

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening mener det er svært uheldig at mediene ikke får anledning til å se Anders Behring Breiviks soningsforhold med egne øyne og vurderer å anke kjennelsen.

Samtidig fikk Regjeringsadvokaten ikke medhold i at forklaringene til tre fengselsledere ved Ila og Skien fengsler skulle foregå bak lukkede dører. Ifølge kjennelsen vil det være tilstrekkelig at kun deler av deres forklaringer tas bak lukkede dører.

Totalt skal det føres åtte vitner under rettssaken. Breivik skal selv forklare seg på rettens andre dag, og det er satt av tre timer og ett kvarter til hans forklaring.

Les også: Retten vil se Breiviks soningsforhold med egne øyne

Vitner i Breiviks sak mot staten:

* Åtte personer skal vitne i den sivile saken Anders Behring Breivik har anlagt mot Staten ved Justisdepartementet:

* Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt

* Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel og forvaringsanstalt

* Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel

* Knut Bjarkeid, direktør Ila fengsel og forvaringsanstalt

* Tore Stenshagen, avdelingsleder ved Skien fengsel

* Margit Kise, avdelingsleder ved Skien fengsel

* Jørgen Spangen Iversen, rådgiver ved Kriminalomsorgsdirektoratet

* Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i forebyggingsenheten mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse ved Sivilombudsmannen.