Mood: – Assad er ingen nikkedukke for Putin

Den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood, advarer mot å tro at president Bashar al-Assad er en nikkedukke for Vladimir Putin (innfelt). Foto: Erlend Aas (NTB scanpix) / Reuters
Den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood, advarer mot å tro at president Bashar al-Assad er en nikkedukke for Vladimir Putin (innfelt). Foto: Erlend Aas (NTB scanpix) / Reuters

Den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood, advarer mot å tro at Bashar al-Assad er en nikkedukke for Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den skjøre våpenhvilen som trådte i kraft i helgen, er et lite lyspunkt i en fire år lang og brutal krig, mener Mood.

– Situasjonen akkurat nå gir forsiktig grunn til optimisme selv om det er veldig langt frem, og mye kan gå galt, sier han til NTB.

Les også: Assad omfavner Syria-avtale – eksperter skeptiske

Må presses

Først om noen uker vil vi se om våpenhvilen er reell, eller om partene benytter den til å forberede nye kamper, mener Mood.

Mye vil avhenge av regimets og opprørernes støttespillere, samt omverdenens vilje til å komme Syrias sivilbefolkning til unnsetning, mener han.

– Dersom USA, Russland, Iran og Saudi-Arabia opprettholder presset for et politisk spor i månedene fremover og en «marshallplan» settes i verk, kan dette ha vært et positivt vendepunkt, sier Mood.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

Nusrafronten

Al-Qaidas forlengede arm i Syria, Jabhat al-Nusra, er ikke omfattet av våpenhvilen. Det kan skape vansker, frykter Mood. De samarbeider tett med andre og mer moderate opprørsgrupper, som kan bli rammet dersom regimet fortsetter angrepene mot Nusra.

– Det er nok av aktører på bakken som lett kan torpedere implementeringen hvis de vil. De går om hverandre, og å skille ut en gruppe som mål for angrep mens andre skal være i dialog, er fryktelig vanskelig, sier Mood.

Les også: Russlands FN-ambassadør ber Assad skjerpe seg

Ingen nikkedukke

Bashar al-Assads beslutning om å utlyse valg på ny nasjonalforsamling i april, til tross for at den FN-støttede fredsplanen først legger opp til fredsforhandlinger, deretter et fritt og rettferdig valg, viser med tydelighet at den syriske presidenten ikke lar seg diktere, mener Mood.

– De som mener at Assad bare er en nikkedukke for Putin, tar feil. Han har en sterk vilje og mener fortsatt at han har regien. Han markerer med dette at det er han som legger premissene for veien videre internt i landet, sier han.

– Assad har flere ganger sagt at han vil leve og dø i Syria, uansett utfall. Det er nok derfor grenser for hvilken innflytelse Russland har, mener han.

Les også: Minister: – Assad er ikke en del av fremtiden

Kurdiske vansker

Kurderne nord i Syria, som tidlig i krigen fikk en stor grad av selvstyre fra Assad mot å holde regimekritiske opprørsgrupper på avstand, kan også vanskeliggjøre en fremtidig fredsløsning, frykter Mood.

– Kurderproblemet ble skapt i etterkant av første verdenskrig, da kurderne ikke fikk sin egen stat i området. Her er det fortsatt sprengkraft nok til å utfordre tillit og prosess, så man vil nok søke å omgå dette, sier Mood.

Robert Mood var i Syria som leder for FNs observatørstyrke fra april 2012 frem til mandatet fra FNs sikkerhetsråd utløp tre måneder senere.

Les også: Assad vil gjenerobre hele Syria

Personvernpolicy