Bufetat-sjef opplevde mottakssenter som uforsvarlig

<p>Vestleiren i Sør-Varanger har blitt brukt som ankomstsenter for flyktninger som passerte den norsk-russiske grensen ved Storskog.</p>
Vestleiren i Sør-Varanger har blitt brukt som ankomstsenter for flyktninger som passerte den norsk-russiske grensen ved Storskog. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Situasjonen for asylbarn i mottakssenteret Vestleiren i Sør-Varanger framsto som uforsvarlig, mente regiondirektøren i Bufetat Nord da han var på befaring i leiren i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlys har fått tilgang til rapporten som regiondirektør Pål Christian Bergstrøm skrev etter befaringen ved senteret utenfor Kirkenes 20. og 21. november.

Der kommer det blant annet fram at Bufetat-representanter fant to familier i et bomberom i en av bygningene. Blant dem var et barn med «vannhode og tumor i hjernen» og en kvinne som var gravid i åttende måned.

«Det er til sammen 8 personer i rommet, kun utstyrt med madrasser på gulvet. Ingen vinduer, og kaldt,» heter det i rapporten.

– Slik situasjonen fremsto under befaringen disse to dagene, er min konklusjon at situasjonen for asylbarn i Vestleiren er uforsvarlig, oppsummerer regiondirektøren.

Les også: Titusenvis kan havne i norsk asylkø

Presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i Utlendingsdirektoratet (UDI) viser til at befaringen skjedde kun en uke etter åpningen av senteret og mener situasjonsbeskrivelsen ikke lenger er riktig.

– Bekymringen som kom fram, ble fulgt opp umiddelbart etterpå i samarbeid med blant annet Fylkesmannen i Finnmark ved Fylkeslegen, kommunen og driftsoperatøren Hero. Dels ble sanitære forhold og renovasjonsforhold rettet opp, dels ble det etablert et tettere samarbeid med helsetjenesten i kommunen og fylket, sier han.

Personvernpolicy