Ber Stortinget stanse politiets ferjebrann-etterforskning

Bilde av Scandinavian Star tatt i Lysekil 8. april 1990, dagen etter at brannen om bord brøt ut. Foto Per Løchen / NTB
Bilde av Scandinavian Star tatt i Lysekil 8. april 1990, dagen etter at brannen om bord brøt ut. Foto Per Løchen / NTB Foto: NTB scanpix

Den danske støtteforening etter Scandinavian Star-brannen ber Stortinget stanse Oslo-politiets etterforskning av ferjebrannen i 1990.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til Stortingets granskingskommisjon ved kommisjonsleder Frank Kjetil Olsen skriver Mike Axdal i støtteforeningen at Oslo-politiets arbeidsmetoder på alle punkter skader framdriften i etterforskningen av Scandinavian Star-brannen og det arbeidet som kommisjonen skal jobbe med senere.

– Etter Den danske støtteforening etter Scandinavian Stars oppfatning er Oslo-politiet inhabilt, og det skal bemerkes at Oslo-politiet er tatt i flere usannheter om innhold i saken, skriver Axdal i brevet og viser til informasjon om Röda Bolaget i Sverige, hydraulikksystemet på skipet samt innholdet i branntekniske utredninger fra branneksperter som ifølge Axdal var leid inn av Oslo-politiet i 1990.

Les også: Danske etterlatte med krass kritikk av Scandinavian Star-etterforskning

– Det er også påfallende at Oslo-politiet ennå ikke har foretatt eller forsøkt avhøring av hovedvitner i saken, skriver Axdal og viser til at en lang rekke personer de har vært i kontakt med, ikke har hørt noe fra norsk politi.

– Etter Den danske støtteforening etter Scandinavian Stars oppfatning er dette en sak hvor de sentrale hovedpersoner ikke kommer av seg selv, skriver Axdal videre.

Les også: Politiet svarer på Scandinavian Star-kritikken

– Oslo-politiet har denne uken uttalt i pressen at de ikke tror saken kan bli oppklart. Av samme grunn mener Den danske støtteforening etter Scandinavian Star at Oslo-politiet ikke skal fortsette etterforskningen, men overlate denne jobben til kommisjonen, heter det i brevet. Axdals oppfordring støttes av støtteforeningens leder Oluf Husted.

Personvernpolicy