Nederlendere i sikkerhet etter leteaksjon

Røde Kors: – Det var krevende forhold i fjellet. Se video.

De 13 nederlenderne som var savnet nord for Grotli i Skjåk kommune i Oppland, var alle på plass i Grotli fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle var nede i Grotli klokken 18.15. Nå skal de få seg mat og en prat med politiet sånn at vi kan få kartlagt hva som skjedde, sier Hallgrim Ous i Innlandet politidistrikt til NTB.

De 13 nederlenderne hadde tatt seg inn i en hytte ved Vulustrupen og var i god behold da de ble funnet. Nederlenderne ble fraktet med snøscooter ned til der Forsvarets beltevogner sto. Det var ikke mulig å kjøre beltevognene helt fram til funnstedet.

Følget utløste flere nødmeldinger fredag morgen. De ble funnet ved Vulustrupen i 15.30-tiden av mannskaper fra Røde Kors.

– Vi søkte ly i hytta i går på grunn av været. Da forholdene ikke var bra i dag heller, så sendte vi nødmelding. Vi er veldig glade for å være her nå, sa en av de nederlandske turistene til TV 2 etter ankomsten til Grotli.

Vanskelig leteaksjon

Dårlig vær og stor skredfare skapte vansker for redningsmannskapene som ble sendt ut for å lete etter følget.

Ti personer på snøscooter fra Røde Kors, seks hunder fra Norske Redningshunder, to skredeksperter og politiet deltok i aksjonen. Politiet rekvirerte også tråkkemaskin og beltevogn fra Heimevernets skole på Dombås.

Sju snøscooterpatruljer var på vei inn i området fredag formiddag, men måtte snu og ta av sledene grunnet vanskelige snøforhold. En time etter var patruljene igjen på vei innover til Grønvatnet, hvor nødmeldingene ble sendt fra. Meldingene fra nødpeilerne kom via en amerikansk nødmeldingssentral i 8-tiden fredag morgen.

Hovedredningssentralen Sør-Norge forsøkte å bidra med redningshelikopter fra Ørlandet og Florø, men måtte snu på grunn av været. Også luftambulansen måtte gi opp.

Skredfare

Operasjonsleder Atle B. von Obstfelder i Innlandet politidistrikt forteller at det falt 30 centimeter snø i området natt til fredag, og snøskredfaren er på nivå 3 – betydelig – i området.

Gruppen har gått på truger mellom DNT-hytter i fjellheimen siden søndag 21. februar, og de skulle etter planen avslutte turen lørdag. De er i alderen 20 til 45 år.

Grønvatnet ligger i et fjellområde nord for Grotli, like ved fylkesgrensen til Møre og Romsdal.

Se intervjuet med innsatsleder på stedet før nederlenderne ble hentet ned:

Personvernpolicy