Norsk kornimport doblet på 15 år

Vi importerer mer korn enn før. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Vi importerer mer korn enn før. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Import av korn og kornprodukter til Norge er doblet siden år 2000. Samtidig har jordbruksarealet som brukes til korndyrking blitt redusert med 15 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når et land bygger ned sitt eget areal og sin egen jord der vi skal produsere planter og korn, er det livsfarlig for landet. Det er livsfarlig at vi gjør oss avhengig av import, sier leder Ann Merete Furuberg i Bonde- og småbrukerlaget til Dagsavisen.

Tallene er basert på en rapport fra Framtiden i våre hender (FIVH), som slår fast at importen av utenlandsk korn ventes å øke til det dobbelte i årene framover. Økt import av dyrefor til dyr og fisk trekkes fram som en av årsakene.

Trenden har pågått lenge: Rekord i kornimport i 2014

– På lang sikt må vi få fortgang i forskningsarbeidet som er satt i gang for å finne ut hvordan vi kan bruke skogen eller vekster i havet til å produsere proteiner vi kan fôre dyra med. På kort sikt må det kommende jordbruksoppgjøret komme med virkemidler som gjør at vi kan øke bruken av den norske jorda. Kornprisen må opp, sier Furuberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus