Ny innskjerping: Regjeringen vil ha 9.000 tvangsreturer i år

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og justis- og beredskapsminister minister Anders Anundsen (Frp) øker nå kravene til tvangsreturer i år fra 7.800 personer til 9.000.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og justis- og beredskapsminister minister Anders Anundsen (Frp) øker nå kravene til tvangsreturer i år fra 7.800 personer til 9.000. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Politiets utlendingsenhet (PU) har i et ferskt tildelingsbrev til Politidirektoratet økt kravet til tvangsreturer med 1.200. Totalt er da målet for 2016 å uttransportere 9.000 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor satte PU ny rekord med uttransport av 7.825 personer – 25 flere enn regjeringens måltall.

Verken da statsbudsjettet for 2016 ble lagt fram, eller da tilleggsnummeret til budsjettet ble presentert for å fange opp ekstrautgifter på grunn av økningen av asylsøkere, ble måltallet på 7.800 uttransporteringer økt, skriver Aftenposten.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har likevel nå økt måltallet med 1.200 personer – uten at PU er lovet mer penger. Det fremgår av det ferske tildelingsbrevet til Politidirektoratet.

Les også: Tvangsreturer koster over en halv milliard

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) varslet i en pressekonferanse i januar i forbindelse med PUs statistikk for 2015, at tallet kunne øke i kjølvannet av det rekordhøye antallet asylankomster.

PU-sjef Kristin Kvigne har tidligere sagt at til NTB at PU har kapasitet til å nå målene for 2016, men at det er en utfordring.

– Men det er åpenbart at vi har en stor portefølje med personer som skal uttransporteres, og det er også klart at den vil øke betydelig når ankomsttallet er så høyt. Utfordringene våre øker i tiden framover, sa hun i januar. Tidligere har Kvigne også sagt at hvis uttransporteringene skal økes, må PU får mer ressurser.

I et svar på epost til Aftenposten skriver PU torsdag at «uttransport av 9.000 vil gi merutgifter for PU, og vi er i dialog med overordnede myndigheter om finansieringen av dette.»

Personvernpolicy