Off piste-kjører utløste snøskred i Sauda

Det gikk et snøskred ved alpinanlegget Svandalen i Sauda torsdag ettermiddag. Redningsmannskaper avsluttet letingen etter folk som kunne være tatt av snømassene i 19-tiden.
Det gikk et snøskred ved alpinanlegget Svandalen i Sauda torsdag ettermiddag. Redningsmannskaper avsluttet letingen etter folk som kunne være tatt av snømassene i 19-tiden. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen personer ble tatt av snøskredet ved Svandalen skisenter i Sauda torsdag ettermiddag. En skiløper utløste skredet uten å melde fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bekreftet at ingen er tatt i skred. En skiløper utløste skredet uten å melde ifra om dette. Ressursene trekkes tilbake og aksjonen avsluttes, opplyser vakthavende redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Skredet ved Svandalen skisenter gikk i 16.30-tiden torsdag ettermiddag. Store snøblokker raste ut, og utslag på skredsøker og markering fra lavinehunder gjorde at man fryktet at mennesker kunne ha blitt begravd i snømassene.

Redningsmannskaper og både redningshelikopter og luftambulanse ble sendt inn til skisenteret.

Snøblokker

To og en halvtime senere kunne redningsmannskapene fastslå at ingen personer hadde blitt tatt av snømassene.

– Politiet har vært i kontakt med en mann som forklarer at det var han som utløste skredet under off piste-kjøring. Ingen andre var i nærheten, opplyser operasjonsleder Trond Friberg i Sør-Vest politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skredet hadde et omfang på 50 ganger 50 meter og store snøblokker raste ut i et avsperret område litt utenfor traseen. Det var observert spor inn i skredområdet, men det er ikke kjent om sporene tilhørte skiløpere som hadde vært i området før snømassene veltet ned bratthenget eller om de tilhørte mannen som utløste skredet.

– Tar sjanser

Lederen ved Svandalen skisenter, Lars Reidar Fosstveit, fortalte forrige uke at det var utfordrende med folk som gikk utenfor det oppmerkede området på senteret, skriver Haugesunds Avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enkelte tar sjanser og vil oppsøke områder der vi mener det er rasfare. Fredag hadde vi seks vakter som passet på at folk ikke gikk utenfor oppmerket løype ved den øverste heisen, sa Fosstveit til radiokanalen Radio 102.

Det har falt mye snø og vært ganske mye vind i Sauda de siste dagene. Snøskredvarselet for området ligger nå på nivå 3 av 5.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange skredmeldinger

Bjørn Jarle Åmlid opplyser at det kom flere meldinger om snøskred på Vestlandet torsdag ettermiddag. Like etter klokken 18 meldte HRS om enda et skred, denne gang i Kvamskogen i Samnanger i Hordaland.

Skredet gikk i området mellom Frølandsfjellet og Bjørnahinova og to personer slapp med skrekken og ble reddet ut av snømassene. En av dem endte opp med brukket fot.

– Publikum oppfordres til å være forsiktige og holde seg unna skredterreng! oppfordrer redningslederen.