Dansk granskningssjef bryter tausheten om Scandinavian Star

Foto: Per Løchen / NTB scanpix
Foto: Per Løchen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tidligere sjef for danske Søfartstyrelsens opklaringsenhed, Knud Skaareberg Eriksen, hevder han ga norsk politi fire navn på mulige gjerningsmenn bak Scandinavian Star-brannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den danske avisen Information onsdag.

– Men de (det norske politiet) gadd ikke engang å skrive dem ned, sier Knud Skaareberg Eriksen til avisen.

Eriksen er den tidligere sjefen til skipsinspektør Flemming Thue Jensen, som søndag sto fram og sa at han hadde gitt norsk politi to navn på besetningsmedlemmer som kunne være mulige gjerningsmenn under brannen, uten at dette førte til noe.

Bakgrunn: Inspektør: – Scandinavian Star-brann påtent av mannskap

Mistenkte lastebilsjåfør

Knud Skaarberg Eriksen, som var Jensens daværende sjef, har nå valgt å bryte 26 års taushet og fortelle om sin opplevelse av omstendighetene rundt tragedien 7. april 1990, som kostet 159 mennesker livet.

Det norske politiets mistanke ble rettet mot en dansk lastebilsjåfør, som tidligere var dømt for brannstiftelse og som omkom under brannen.

Men allerede i 1990 trodde ikke den danske granskningssjefen på denne teorien.

Les også: Inspektør vil ikke avhøres om Scandinavian Star

Trodde ikke norsk teori

Eriksen, som sier han har vært om bord på det utbrente skipet omkring 40 ganger, mener at brannmønsteret ikke stemmer overens med en slik mistenkt.

– Den danske sjåførassistenten kunne etter min mening ikke ha funnet ut av det med luftstyringen til en sånn brann. Jeg trodde i hvert fall ikke på at det kunne være ham, forteller Eriksen.

Derfor ga han fire navn til en norsk politimann under et møte, men kunne ikke se at dette ble skrevet ned. Han skal også ha bedt om et referat fra møtet, uten å få det.

– De hadde funnet den de trodde hadde gjort det. Så det var fullstendig likegyldig hva jeg sa. Jeg har en helt klar mening om hva som har skjedd og også hvorfor. Men jeg vet ikke helt nøyaktig hvem som gjorde det, sier han.

Les også: Inspektør tror sannheten om Scandinavian Star kommer fram

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus