Listhaug ikke bekymret over Amnestys kritikk

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen truer menneskerettighetene ved å argumentere for at nasjonale interesser kan komme i første rekke i asyl- og innvandringspolitikken, mener Amnesty.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Menneskerettighetene skal være universelle, man kan ikke bare si at «vi respekterer dem når det passer oss», sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til NTB.

Amnesty International slår i sin årsrapport fast at menneskerettighetene nå settes til side over hele verden, blant annet under påskudd av vern om staters egeninteresser.

– Som Kina og Iran

Norge bidrar i asylpolitikken til denne trenden, ifølge Egenæs. Han mener norske myndigheter, representert ved blant andre innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), har tatt i bruk samme retorikk som autoritære stater vi ikke vil sammenligne oss med.

– Ideen om at menneskerettighetene bare er noe vi kan se på, mens egne lover, verdier og prinsipper går foran, er som å snu hele menneskerettighetstanken på hodet, sier Egenæs.

Les også: UNCHR: Listhaug-forslag bryter menneskerettighetene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug uenig

Listhaug mener ikke det er grunnlag for bekymring.

– Jeg uenig i premisset om at Norge undergraver og bidrar til å så tvil om menneskerettighetene, sier hun til NTB.

Amnesty-sjefen peker på land som Iran og Kina som sier de kan respektere menneskerettighetene så lenge det ikke er i strid med henholdsvis islamske lover eller nasjonale verdier. Noe av den samme logikken ligger bak argumentasjonen til blant andre Listhaug, mener han.

– Det at menneskerettighetene må komme i andre rekke, er en ekstremt farlig tankegang å sette ut i livet. Hvis man begynner å spikke på enkelte områder fordi det passer seg sånn, kan det bære veldig galt av sted, sier Egenæs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: LO sjokkert over asylforslag fra Frp, men ikke da Støre foreslo liknende løsning

Storskog-instruks

Amnesty trekker spesielt fram Listhaugs uttalelser etter kritikken fra FNs høykommissær for flyktninger om asylpraksisen på Storskog, om at anbefalingene ikke er juridisk bindende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har hun for så vidt rett i. Men det er et klart brudd på intensjonen med selve opprettelsen av høykommissæren, som er internasjonalt anerkjent som den som skal tolke internasjonal rett på flyktningområdet, sier Egenæs.

Listhaug framholder at UNHCRs synspunkter har stor verdi og veier tungt, selv om anbefalingene ikke alltid følges i praksis.

Les også: Listhaug danker ut Jensen i måling

Egen vurdering

Hun er uenig i Amnestys sammenligning mellom Norge og autoritære stater.

– Alle land, også Norge, foretar egne, selvstendige vurderinger av egen asylpraksis, sett opp mot blant andre UNHCRs vurderinger, sier innvandringsministeren.

Hun gjentar at Storskog-instruksen var helt nødvendig.

– Det er imidlertid viktig å understreke at søkere ikke kan nektes realitetsbehandling dersom søkeren ved retur til Russland kan oppleve overgrep i strid med EMK art 3.

Menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 3 sier at ingen må utsettes for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Les også: Venstre lanserer 40 egne asylforslag