Oda (25) vil ikkje bli brukt i hatpropaganda

Oda (25) vil ikkje bli brukt i hatpropaganda Oda Horgen starta Facebook-gruppa «Ikke deres kvinne», som reaksjon på borgarverngruppa Odins soldater.
Oda (25) vil ikkje bli brukt i hatpropaganda Oda Horgen starta Facebook-gruppa «Ikke deres kvinne», som reaksjon på borgarverngruppa Odins soldater.

Initiativtakaren bak Facebook-gruppa «Ikke deres kvinne» fryktar vald, dersom Odins soldatar får lov å vekse. – Me vil ikkje gripa inn fysisk med mindre det er fare for liv og helse, svarar Odins soldatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eg synest ikkje norske kvinner skal brukast i hatpropaganda. For alle norske kvinner, som ikkje har ein liten høgreekstrem i seg, burde det vere sjølvsagt at dei ikkje skal få bruka oss som ei unnskyldning.

25 år gamle Oda Horgen har med uro sett at Odins soldater har fått fotfeste i Noreg.

Denne helga var soldatane på plass i byar som Stavanger, Drammen og Kristiansand, ifølgje Adressa.

Talsmann i Odins soldatar i Noreg er tidlegare leiar i Norwegian Defence League (NDL) og tidlegare talsperson i islamfiendtlege Pegida. Ronny Alte har ovanfor Dagbladet kalla gruppa «ei privat natteramnteneste».

Ovanfor NRK har Alte gitt uttrykk for at dei særleg vil stogga overfallsvaldtekter utført av innvandrarar.

Les også: AUF-leiaren: – Ingen blir fødde til å hata

Dei nye natteramnene

Borgarverngruppa Soldiers of Odin starta i den nordfinske byen Kemi i fjor haust. Sidan har det spreidd seg til fleire finske byar, som nyleg har fått oppretta asylmottak.

I dag har dei ifølgje organisasjonen sjølv godkjente grupper i USA, Canada, Tyskland, Danmark, Sverige, England og Australia – i tillegg til Noreg.

– Dei er ikkje interessert i å beskytte. Det dei vil er å få fram bodskapen sin. Hadde dei hatt lyst å beskytte hadde dei meldt seg inn i Natteramnene. Dette er ikkje menneskjer som ynskjer ro. Det er menneskjer som vil ta lova i eigne hender, seier Horgen, som fryktar gruppa vil oppsøkja problem.

Førre måndag tok Horgen initiativ og oppretta Facebook-gruppa «Ikke deres kvinne».

Ho reagerer på at Odins soldater bruker norske kvinner som unnskyldning for å ta lova i eigne hender, patruljere gatene og «praktisere høgreekstrem gjengkultur for open gate».

«Vi nekter å bli brukt i skremselspropagandaen for å spre hat, frykt og seperasjon i vårt nærmiljø!» står det på Facebook-gruppa, som på rundt eitt døgn fekk 1200 likar.

Det har vorte så stort at Oda freistar å få med seg fleire til å administrere gruppa.

Håpet er at dei skal vekse seg større rundt om i landet – på same måte som Odins soldater har gjort. Aller helst ser ho at Odins soldater har slutta å eksistere om ein månads tid.

Men sjølv om soldatane forsvinn frå gatene, så må me ikkje gløyme at haldningane framleis eksisterer, åtvarar 25-åringen.

Ho har vore inne på tanken, men foreløpig har ikkje «Ikke deres kvinne» arrangert nokon motdemonstrasjon mot Odins soldater, slik som klovnane i Finland.

Sjå NRK.no sin video av klovnane som trolla vekk Soldiers of Odin her.

Feministhore

I den svenske offentlegheita har feminisme og antirasisme gått hand i hand i fleire år. Horgen har henta inspirasjonen frå den svenske kampanjen #inteerkvinna og blogginnlegget «Ikke din kvinne!» av norske Linn Winsnes Rosenborg.

Horgen har fått smaka på det harde debattklimaet og har allereie vorte kalla ting som «jævla feministhore».

Som ung, norsk kvinne med ein utanlandsk forelder hadde ho nokre motførestellingar mot å stå fram offentleg, av frykt for nettroll.

Horgen har inntrykk av at feministar i Noreg ofte vert uglesett og at kvinner kanskje er litt redde for å kalla seg feministar. Men sjølv om ho fryktar å verte stempla som «raudstrømpe», har Horgen funne ut at det ikkje går an å la vere.

Les også: Feminisme på svensk

Menn som elskar kvinner

Ho reagerer sterkt på at på at «våre kvinner» og «norske kvinner» blir sett opp mot «innvandrarmenn».

– Du kan ikkje, ikkje vere feminist, om du er kvinne og ser slikt. Det handlar ikkje berre om den høgreekstreme gruppa. Motpolen undergraver òg kvinners rettar. Men kvinner er på ein måte mellommannen, som ikkje har nokon agenda – utover at ein ikkje aksepterer å bli brukt i hatpropaganda, forklarar Horgen.

Ho trur at det å bruka kvinner i denne samanhengen kan få kvinnene sjølve til å tru dei treng vern, samt få mennene til å ynskja å hjelpa.

– Alle har jo ei kvinne dei er glad i. Mor si, syster si eller kjærasten sin. Om nokon seier at dei er i fare, så er det klart at menn har eit naturleg instinkt for å beskytta. Det er fint, og me seier ikkje at ein ikkje skal verna om medmenneska sine. Ein har borgarplikt til å stille opp, om nokon er i fare, understrekar Horgen.

– For me har høyrt den. «Då treng de ikkje vår hjelp. Det skal eg seie til deg, om eg høyrer deg skrike på gata».

Les også: Rapport: Unge veit for lite om valdtekt

Tilbake til 90-talet

Det er med frykt og uro ho ser at framandfrykta er på frammarsj i samband med flyktningstraumen som kjem til Europa.

For Horgen er det viktig å vise at det finst vanlege menneskjer, som står imot.

– Me er inne i ei tid der det veks såpass fort og det er såpass mykje hatkriminalitet og drit som skjer i verda, at me må i alle fall passe på at det ikkje veks her i Noreg, slik som det gjorde på 90-talet. Det var ikkje noko gøy for meg å vekse opp i Buskerud på 90-talet – og det var berre fordi eg var mørk. Det synest eg ikkje har ein plass i 2016, seier Horgen, og legg til:

– Eg har ikkje vore i ein ubehageleg situasjon der eg har opplevd å bli harselert med av ein muslimsk mann, dei gongane eg har opplevd å bli harselert med er det av menn frå liknande grupper.

Les også: Spraya hakekors på barnehage

Den skjulte høgreekstremismen

Horgen ynskjer seg eit meir ope og inkluderande samfunn.

Ho er redd for utviklinga framover, dersom det norske samfunnet ikkje tek tak i høgreekstremismen, som ho meiner har fått blomstra i skjul for fokuset på islamsk ekstremisme.

Ho meiner desse gruppene er likare enn dei vil innrømma – og minst like skremmande.

– Eg kjem til å bli livredd om eg møter Odins soldatar på gata. Eg er mykje meir redd for å møta Odins soldatar, enn desse muslimske mennene. Det eg fryktar mest er å møte høgreekstreme og å verte utsett for hatkriminalitet, seier Horgen alvorleg.

Les også: Høgreekstremistar modererer seg

Alte avviser kritikken

Oda (25) vil ikkje bli brukt i hatpropaganda Talsperson i Odins soldater, Ronny Alte, meiner folk har misforstått at gruppa berre skal beskytta kvinner. Foto: Privat
Oda (25) vil ikkje bli brukt i hatpropaganda Talsperson i Odins soldater, Ronny Alte, meiner folk har misforstått at gruppa berre skal beskytta kvinner. Foto: Privat

– Eg fattar ikkje kvifor me skal bli oppfatta som skremmande eller trugande, seier ein oppgitt Ronny Alte på telefon til Framtida.no.

Talspersonen for Odins soldater i Noreg avkreftar at dei vil ta lova i eigne hender.

– Me har eit tett samarbeid med dei ulike politidistrikta med strenge instruksar om kva me skal gjera. Me vil ikkje gripa inn fysisk med mindre det er fare for liv og helse. Då vert det vår borgarplikt å gripa inn. Me har nulltoleranse for alkohol, vald og rasistiske symbol og banner når me er ute på patrulje.

Alte trur gruppa si patruljering i Tønsbergs gater helga før denne, var ein medverkande årsak til at han ikkje kunne lese om nokre slåstkampar i lokalavisa.

– Det har vorte vridd til at me skal beskytta norske kvinner mot innvandrarar. Men vår bodskap er trygge gater for alle, understrekar Alte, som fortel om reaksjonar frå fleire takksame foreldre, som no meiner borna deira er tryggare på byen no.

Gruppa vil mellom anna filma narkotikakriminalitet og levera materialet til politiet.

Les også: «Ein etnisk norsk vil kanskje svara at vi ikkje har rasisme i Noreg»

Fryktar ikkje konfrontasjonar

Alte nektar på det sterkaste for at gruppa er rasistisk motivert.

– Me har både innvandrarar og muslimar – kristne og ikkje-kristne i gruppa. Eg har vorte ringt opp av muslimar, som takkar meg for at eg tek kampen, fordi dei veit så fordømt godt at mange av dei som voldtek er muslimar. Men av frykt for vener og familie kan ikkje dei ta den kampen.

Alte sjølv omtalar seg som høgrepopulistisk, og meiner omgrepet høgreekstrem vert misbrukt.

– Men kvifor kan de ikkje berre bli med i Natteramnene?

– Fordi me ynskjer å gå kor me vil, med kven me vil og så lenge me vil. I tillegg har Natteramnene spesielt fokus på barn og unge, medan me vil ha trygge gater for alle.

– Er de redde for konfrontasjonar?

– Me er ikkje redde for at det skal kome, men me ynskjer det ikkje. Men kven er det som er problemet, er det oss – eller venstreekstremistar som reiser land og strand rundt for å oppsøkja oss?

Tønsbergs blad kunne melde om at motdemonstrantar i raude luer var ute for å passa på Odins soldater i Tønsbergs gater i helga, men dei svarte hettejakkene var ikkje å sjå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september
Siste nytt
07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus