Atomforslag fra Ap har utløst strid med regjeringen

Utenriksminister Børge Brende (t.h.) og Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) under et møte om flyktningproblematikken i Middelhavet i april i fjor. Et kontroversielt Ap-forslag om atomvåpen har de siste dagene utløst en strid mellom eliten i norsk politikk, skriver VG mandag.
Utenriksminister Børge Brende (t.h.) og Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) under et møte om flyktningproblematikken i Middelhavet i april i fjor. Et kontroversielt Ap-forslag om atomvåpen har de siste dagene utløst en strid mellom eliten i norsk politikk, skriver VG mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet fremmet sist uke et forslag hvor «Stortinget ber regjeringen» jobbe for et forbud mot atomvåpen. Utenriksminister Børge Brende (H) mente forslaget kunne være et brudd på Grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget ble fremmet på det som skulle være avslutningsmøtet i Stortingets utenrikskomité for behandlingen av stortingsmeldingen om globale sikkerhetsutfordringer, skriver VG.

Forslaget får støtte av blant annet regjeringens parlamentariske grunnlag og flertallspartnerne Kristelig Folkeparti og Venstre.

Utenriksminister Brende oppfattet forslaget som så dramatisk at han tok direkte kontakt med stortingspresident Olemic Thommessen (H), ifølge avisen. Brende mente forslaget kunne være et brudd på Grunnlovens paragraf 26 som fastslår at regjeringen har førsteretten og ansvaret for utenrikspolitikken.

– Jeg har vurdert det slik at det ikke er noen grunn til å gå nærmere inn i saken, sier Thommessen til avisen.

Visepresident Marit Nybakk (Ap) bekrefter at en slik kontakt mellom utenriksministeren og stortingspresidenten er uvanlig.

I Utenriksdepartementet mener de at et forslag om å jobbe for et forbud mot atomvåpen er i strid med NATOs strategiske konsept.