Forfatteren Bergljot Hobæk Haff er død

Forfatteren Bergljot Hobæk Haff er død, 90 år gammel, melder Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gyldendal forlags informasjonssjef Bjarne Buset bekrefter dødsfallet overfor avisen. Haff døde 12. februar, men etter forfatterens eget ønske ble dødsfallet først gjort kjent etter bisettelsen.

Haff regnes som en av vår tids fremste diktere. Hun har skrevet 16 romaner siden hun debuterte med «Raset» i 1956.

Les også: Forfatteren Umberto Eco er død

Haff har i stor grad gitt stemme og synlighet til de svake og tilsidesatte i sin diktning. Med «Skammen» i 1996 nådde hun for alvor de store leserskarene. Boken om Idun Hov regnes som en av hennes aller sterkeste, og inngår i den litterære samlingen Århundrets bibliotek. «Skammen» ble også dramatisert og satt opp på Nationaltheatret.

Haff har mottatt en rekke litterære priser: Kritikerprisen, Gyldendals Legat, Gyldendals jubileumspris, Doblougprisen, Det norske Akademi for sprog og litteraturs ærespris, Aschehougprisen, Amalie Skram-prisen, Brageprisen, Riksmålsprisen, Oslo Bys Kunstnerpris og Anders Jahres ærespris. I tillegg er hun blitt innstilt til Nordisk råds litteraturpris to ganger. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Hobæk Haff ble født i 1925 i Botne, vokste opp i Vestfold og er utdannet lærer.

Les også: Harper Lee er død

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus