Meny

Dumping av mulig farlig bunnmasse fra Oslofjorden:

Nesodden ble presset, lar Kystverket dumpe - video avslører ulovlige masser

OPPSIKTSVEKKENDE VIDEO: Dykkere fra ProDykk melder om at Kystverkets dumping har ødelagt en hel bukt og inneholder faretruende løsmasser.

9. februar forbød Nesodden kommune Kystverkets dumping av potensielt giftig masse fra fjordbunnen. Etter trussel om millionkrav fra Kystverket gjenåpner kommunen nå dumpingen - som ifølge ny video kan vise seg å være ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag trakk flertallet i Nesodden kommune tilbake forbudet mot Kystverkets omstridte dumping av mulig forurensede masser fra fjordbunnen.

Det skjer etter at ordfører Nina Sandberg (Ap) i ABC Nyheter 9. februar varslet øyeblikkelig stans i deponeringen av masser utenfor Nesodd-kysten.

Da hadde kommunen oppdaget en Norconsult-rapport om at massene kunne inneholde farlige giftstoffer.

Det er Kystverket som driver et storstilt arbeid med å sprenge grunner i farleden for større skip inn mot Oslo, og så frakter massene på lekter til Nesoddlandet.

Kystverket klaget kommunens forbud inn for Fylkesmannen, som hevder å ha dokumentasjon på at alt er i orden med massene Kystverket dumper.

Men ikke før Kystverket igjen har fått tillatelse til å dumpe masser fra fjordbunnen, får ABC Nyheter oppsiktsvekkende opplysninger og video fra dykkere. De kan avdekke store brudd på tillatelsene til dumping som allerede har skjedd.

– Det er et faktum at de har dumpet utenfor området de har fått tillatelse til. De har dekket hele bukta med stein, grus, leire og løsmasse, ikke dumpet langs en linje som avtalt for å lage en molo. Alt marint liv er dødt, forteller dykker Vidar Aas til ABC Nyheter fredag ettermiddag, rett etter å ha kommet opp av vannet.

Les: Nesodden ber om øyeblikkelig stans av sprengning i Oslofjorden

Statlige Kystverket truer med millionkrav

Dykkerne har satt i gang sine undersøkelser i samarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG) på Nesodden, og har også også tatt prøver av slammet.

MDGs gruppeleder Øyvind Solum er opprørt.

SPRENGER GIFT? Sprengningsriggen «Hektor», her i Indre Oslofjord utenfor Bygdøy, sprenger grunner. Deretter sleper «Tinto» lektere med massene til Nesodden. Det skal den fortsatt få lov til. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

MDG og SV stemte imot å la dumpingen gjenopptas, og mener trusler fra Kystverket om erstatningssøksmål i millionklassen ligger bak flertallets snuoperasjon:

– Hvis vi krevde å vente til mandag, for å kunne bli mer sikre på at det faktisk var under rimelig kontroll, så kunne det bety millionsøksmål. Kommunen og det politiske flertall valgte dermed å stole på fylkesmannens forsikringer. MDG mener at dette er utilbørlig press fra Kystverket, og at det er rimelig å kreve at undersøkelser er fullført og at vi får forelagt disse, før det gis tillatelse igjen, sier Solum til ABC Nyheter.

Ordfører: – Uhørt press fra statlig direktorat

Ordfører Nina Sandberg (Ap) bekrefter det økonomiske presset Kystverket legger på Nesodden kommune:

– Det stemmer at kommunen har fått varsel om erstatningssøksmål fra Kystverket mot forbudet vi innførte mot dumping av masser. Jeg syns det er underlig, både juridisk og moralsk, at det statlige direktoratet Kystverket truer en kommune med erstatning i en slik sak, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi handlet i god tro på grunn av usikkerhet om massene som dumpes, er rene. Det er en usikkerhet Kystverket selv har vært med på å skape, sier Sandberg.

– Fylkesmannen fant jo at det var avvik fra tillatelsen Kystverket hadde fått, og ting måtte korrigeres. Det viser at vi hadde grunn til å sette foten ned, legger ordføreren til.

Kystverket skrev i sin klage til Fylkesmannen over Nesoddens dumpingforbud, at de vurderer å kreve 100.000-200.000 kroner i erstatning fra kommunen for hvert døgn forbudet mot dumping varer.

Les Kystverkets klage her.

Les også: Miljøbyråden vil avvise skip i Oslofjorden

– Alt marint liv i bukta er dødt

UTENFOR: Dykkerne fra ProDykk sier de fant masser fra Kystverkets dumping i store områder utenfor det lovlige. Foto: Maria Fuglevaag Warsinki-Varsi

Dykker Vidar Aas fra det lokale dykkersenteret er også opprørt over hva som skjer med havbunnen.

– Massene de har dumpet, er spredt. Det er både store stein, grus, leire og løsmasse, som jeg har dokumentert i videoen, sier Aas.

– Det er ikke dumpet i en linje for å lage en molo ved Spro havn, som var forutsatt, men over et stort område. Det ser ikke ut til å være noe system i dumpinga. De har brukt hele bukta. Og alt marint liv i bukta her, er dødt! utbryter han forbitret.

Argumentasjonen Nesodden har blitt forelagt om at massene som skulle dumpes bare består av stein, og dermed er rene for gift, blir ettertrykkelig motbevist i videoen du kan se øverst i denne artikkelen.

– Dette var et fiskeområde, gyteområde og hekkeområde. Her har det vært flott og frodig marint liv. Nå er alt dødt, sier Aas.

– Rett utenfor der dumpingmassene slutter, er det også ålegress, som er fredet. Det er grunn til å tro at det er ålegress også under massene som er dumpet, sier han.

Allerede før jul sendte Nesodden kommune et urosignal til det finske selskapet som driver sprengning og dumping, Wasadredging, om at dumpingen skjer utenfor det avtalte området.

«jag tror inte det är möjligt att de skulle dumpa på fel ställe, men vi kollar upp det. Materialet som dumpas består endast av fjell, som dumpas på samma ställe.», forsikret representanten for selskapet i en epost 4. desember, som ABC Nyheter sitter på.

Rådmannen i Nesodden skriver også i forslaget om at stansen i arbeidet oppheves, at «Målingene viser at mengden løsmasser er signifikant under grense satt i vilkårene fra Fylkesmannen.»

Kystverket graver og dumper

MDG og SV reiser tvil om lovligheten ved vedtaket som ble fattet i kommunens Plan- og teknikkutvalg torsdag:

– Det ble gjort ved epost-avstemning uten mulighet til diskusjon. Dagen før fikk vi tilsendt store mengder dokumenter som underlag for avstemningen. Men da vi fremmet et alternativt forslag, ble det nektet behandling. Vi fikk bare stemme ja eller nei til rådmannens forslag, sier Solum til ABC Nyheter.

De to partiene får med seg Venstre, som stemte for å gjenoppta dumpingen, i en lovlighetsklage over saksbehandlingen i utvalget.

MDG fremmet et motforslag mot rådmannens anbefaling. Men flertallet, ledet av Ap, Høyre og Frp, tillot bare avstemning for og imot rådmannens forslag. MDG ville blant annet ha vedtak om at nyye prøver av massene gjort av Multiconsult skal foreligge og vurderes før arbeidet gjenopptas, og at det garanteres at det ikke følger med løsmasser med gift sammen med sten som deponeres.

– Like stort inngrep som E18

Øyvind Solum syns det er påfallende hvor lite debatt det har vært om grunnlaget for hele prosjektet.

– Det er på mange måter er minst like inngripende som hele den planlagte E18-utbyggingen gjennom Asker og Bærum. Det er vanskelig å se på utvidelsen av farleden i Indre Oslofjord som noe som primært handler om sikkerhet på sjøen, sier MDG-representanten.

– Derimot er det mye som tyder på at det er en del av Oslo Havns håp og ønske om å konkurrere bedre mot havnene i Moss, Gøteborg og andre steder i nærheten, og få inn flere cruiseskip, men også andre store båter, legger han til.

– Da burde også vi politikere blitt forelagt konsekvensanalyser på hva et slikt endret transportmønster vil si, og om det er gunstig for fjorden og hovedstadsområdet, sier Solum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria
Siste nytt
16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus