Dumping av mulig farlig bunnmasse fra Oslofjorden:

Nesodden ble presset, lar Kystverket dumpe - video avslører ulovlige masser

OPPSIKTSVEKKENDE VIDEO: Dykkere fra ProDykk melder om at Kystverkets dumping har ødelagt en hel bukt og inneholder faretruende løsmasser.

9. februar forbød Nesodden kommune Kystverkets dumping av potensielt giftig masse fra fjordbunnen. Etter trussel om millionkrav fra Kystverket gjenåpner kommunen nå dumpingen - som ifølge ny video kan vise seg å være ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag trakk flertallet i Nesodden kommune tilbake forbudet mot Kystverkets omstridte dumping av mulig forurensede masser fra fjordbunnen.

Det skjer etter at ordfører Nina Sandberg (Ap) i ABC Nyheter 9. februar varslet øyeblikkelig stans i deponeringen av masser utenfor Nesodd-kysten.

Da hadde kommunen oppdaget en Norconsult-rapport om at massene kunne inneholde farlige giftstoffer.

Det er Kystverket som driver et storstilt arbeid med å sprenge grunner i farleden for større skip inn mot Oslo, og så frakter massene på lekter til Nesoddlandet.

Kystverket klaget kommunens forbud inn for Fylkesmannen, som hevder å ha dokumentasjon på at alt er i orden med massene Kystverket dumper.

Men ikke før Kystverket igjen har fått tillatelse til å dumpe masser fra fjordbunnen, får ABC Nyheter oppsiktsvekkende opplysninger og video fra dykkere. De kan avdekke store brudd på tillatelsene til dumping som allerede har skjedd.

– Det er et faktum at de har dumpet utenfor området de har fått tillatelse til. De har dekket hele bukta med stein, grus, leire og løsmasse, ikke dumpet langs en linje som avtalt for å lage en molo. Alt marint liv er dødt, forteller dykker Vidar Aas til ABC Nyheter fredag ettermiddag, rett etter å ha kommet opp av vannet.

Les: Nesodden ber om øyeblikkelig stans av sprengning i Oslofjorden

Statlige Kystverket truer med millionkrav

Dykkerne har satt i gang sine undersøkelser i samarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG) på Nesodden, og har også også tatt prøver av slammet.

MDGs gruppeleder Øyvind Solum er opprørt.

SPRENGER GIFT? Sprengningsriggen «Hektor», her i Indre Oslofjord utenfor Bygdøy, sprenger grunner. Deretter sleper «Tinto» lektere med massene til Nesodden. Det skal den fortsatt få lov til. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SPRENGER GIFT? Sprengningsriggen «Hektor», her i Indre Oslofjord utenfor Bygdøy, sprenger grunner. Deretter sleper «Tinto» lektere med massene til Nesodden. Det skal den fortsatt få lov til. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

MDG og SV stemte imot å la dumpingen gjenopptas, og mener trusler fra Kystverket om erstatningssøksmål i millionklassen ligger bak flertallets snuoperasjon:

– Hvis vi krevde å vente til mandag, for å kunne bli mer sikre på at det faktisk var under rimelig kontroll, så kunne det bety millionsøksmål. Kommunen og det politiske flertall valgte dermed å stole på fylkesmannens forsikringer. MDG mener at dette er utilbørlig press fra Kystverket, og at det er rimelig å kreve at undersøkelser er fullført og at vi får forelagt disse, før det gis tillatelse igjen, sier Solum til ABC Nyheter.

Ordfører: – Uhørt press fra statlig direktorat

Ordfører Nina Sandberg (Ap) bekrefter det økonomiske presset Kystverket legger på Nesodden kommune:

– Det stemmer at kommunen har fått varsel om erstatningssøksmål fra Kystverket mot forbudet vi innførte mot dumping av masser. Jeg syns det er underlig, både juridisk og moralsk, at det statlige direktoratet Kystverket truer en kommune med erstatning i en slik sak, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi handlet i god tro på grunn av usikkerhet om massene som dumpes, er rene. Det er en usikkerhet Kystverket selv har vært med på å skape, sier Sandberg.

– Fylkesmannen fant jo at det var avvik fra tillatelsen Kystverket hadde fått, og ting måtte korrigeres. Det viser at vi hadde grunn til å sette foten ned, legger ordføreren til.

Kystverket skrev i sin klage til Fylkesmannen over Nesoddens dumpingforbud, at de vurderer å kreve 100.000-200.000 kroner i erstatning fra kommunen for hvert døgn forbudet mot dumping varer.

Les Kystverkets klage her.

Les også: Miljøbyråden vil avvise skip i Oslofjorden

– Alt marint liv i bukta er dødt

UTENFOR: Dykkerne fra ProDykk sier de fant masser fra Kystverkets dumping i store områder utenfor det lovlige. Foto: Maria Fuglevaag Warsinki-Varsi
UTENFOR: Dykkerne fra ProDykk sier de fant masser fra Kystverkets dumping i store områder utenfor det lovlige. Foto: Maria Fuglevaag Warsinki-Varsi

Dykker Vidar Aas fra det lokale dykkersenteret er også opprørt over hva som skjer med havbunnen.

– Massene de har dumpet, er spredt. Det er både store stein, grus, leire og løsmasse, som jeg har dokumentert i videoen, sier Aas.

– Det er ikke dumpet i en linje for å lage en molo ved Spro havn, som var forutsatt, men over et stort område. Det ser ikke ut til å være noe system i dumpinga. De har brukt hele bukta. Og alt marint liv i bukta her, er dødt! utbryter han forbitret.

Argumentasjonen Nesodden har blitt forelagt om at massene som skulle dumpes bare består av stein, og dermed er rene for gift, blir ettertrykkelig motbevist i videoen du kan se øverst i denne artikkelen.

– Dette var et fiskeområde, gyteområde og hekkeområde. Her har det vært flott og frodig marint liv. Nå er alt dødt, sier Aas.

– Rett utenfor der dumpingmassene slutter, er det også ålegress, som er fredet. Det er grunn til å tro at det er ålegress også under massene som er dumpet, sier han.

Allerede før jul sendte Nesodden kommune et urosignal til det finske selskapet som driver sprengning og dumping, Wasadredging, om at dumpingen skjer utenfor det avtalte området.

«jag tror inte det är möjligt att de skulle dumpa på fel ställe, men vi kollar upp det. Materialet som dumpas består endast av fjell, som dumpas på samma ställe.», forsikret representanten for selskapet i en epost 4. desember, som ABC Nyheter sitter på.

Rådmannen i Nesodden skriver også i forslaget om at stansen i arbeidet oppheves, at «Målingene viser at mengden løsmasser er signifikant under grense satt i vilkårene fra Fylkesmannen.»

Kystverket graver og dumper

MDG og SV reiser tvil om lovligheten ved vedtaket som ble fattet i kommunens Plan- og teknikkutvalg torsdag:

– Det ble gjort ved epost-avstemning uten mulighet til diskusjon. Dagen før fikk vi tilsendt store mengder dokumenter som underlag for avstemningen. Men da vi fremmet et alternativt forslag, ble det nektet behandling. Vi fikk bare stemme ja eller nei til rådmannens forslag, sier Solum til ABC Nyheter.

De to partiene får med seg Venstre, som stemte for å gjenoppta dumpingen, i en lovlighetsklage over saksbehandlingen i utvalget.

MDG fremmet et motforslag mot rådmannens anbefaling. Men flertallet, ledet av Ap, Høyre og Frp, tillot bare avstemning for og imot rådmannens forslag. MDG ville blant annet ha vedtak om at nyye prøver av massene gjort av Multiconsult skal foreligge og vurderes før arbeidet gjenopptas, og at det garanteres at det ikke følger med løsmasser med gift sammen med sten som deponeres.

– Like stort inngrep som E18

Øyvind Solum syns det er påfallende hvor lite debatt det har vært om grunnlaget for hele prosjektet.

– Det er på mange måter er minst like inngripende som hele den planlagte E18-utbyggingen gjennom Asker og Bærum. Det er vanskelig å se på utvidelsen av farleden i Indre Oslofjord som noe som primært handler om sikkerhet på sjøen, sier MDG-representanten.

– Derimot er det mye som tyder på at det er en del av Oslo Havns håp og ønske om å konkurrere bedre mot havnene i Moss, Gøteborg og andre steder i nærheten, og få inn flere cruiseskip, men også andre store båter, legger han til.

– Da burde også vi politikere blitt forelagt konsekvensanalyser på hva et slikt endret transportmønster vil si, og om det er gunstig for fjorden og hovedstadsområdet, sier Solum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro
Siste nytt
03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus