UDI mistenker korrupsjon – stopper utbetalinger

UDI har stoppet utbetalinger til International Organization for Migration (IOM) i den afghanske hovedstaden Kabul på grunn av frykt for korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet opplyser at en ekstern gransking av arbeidet med assistert retur til Afghanistan viser en klar risiko for misligheter. UDI mottok en bekymringsmelding i månedsskiftet mai/juni i fjor og engasjerte umiddelbart Deloitte til å foreta gransking av pengestrømmen.

Rapporten som ble ferdigstilt i midten av februar, viser en klar risiko for misligheter og/eller korrupsjon i IOM i Kabul, fastslår UDI.

– Dette ser vi svært alvorlig på, og vi forventer at IOM tar grep for å rydde opp, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI.

Sterke indikasjoner

Direktoratet opplyser at gjennomgangen viser at IOM ikke gjennomfører tilstrekkelige kontroller for å avdekke feil eller risikoer relatert til misligheter og/eller korrupsjon. Dette innebærer at deler av penger som skulle gå til reintegrering av returnerte afghanere, kan ha gått til andre formål.

Pengene skal blant annet gå til boligstønad og yrkestrening. Deloitte-rapporten gir sterke indikasjoner på at deler av beløpet UDI har utbetalt til IOM i Kabul, ikke har gått til dette formålet, opplyser UDI.

– Det er helt avgjørende for UDI at returstøtten går til de formålene den er ment for. Vi har derfor stanset alle utbetalinger til IOM i Kabul inntil videre, og jobber nå for å få på plass midlertidige løsninger for reintegreringsoppfølging i Afghanistan, sier Wilberg.

Boligstønad og yrkestrening

Hvor mye penger det er snakk om, er foreløpig ukjent. I årene 2012 til 2015 fikk imidlertid IOM utbetalt 44 millioner kroner for assistert retur til Afghanistan. Deloitte har bare gransket boligstønad og yrkestrening for unge, der det til sammen er utbetalt om lag 9 millioner kroner i denne perioden.

UDI opplyser at de nå vurderer hvilke grep som må tas internt og eksternt for å bedre kontrollen med midler til alle returprogrammer i regi av IOM.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus