Gravide får abortere bort frisk tvilling

ABORTLOV: Norsk lov åpner for at de som er gravide med to, tre eller flere fostre kan velge å fjerne ett eller flere av dem. Fagmiljøet er kritisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ABORTLOV: Norsk lov åpner for at de som er gravide med to, tre eller flere fostre kan velge å fjerne ett eller flere av dem. Fagmiljøet er kritisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Abortloven åpner for at en kvinne som venter flere enn ett barn kan abortere bort ett eller flere av dem, ifølge Justisdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fordi det var forvirring i sykehus-Norge om hvorvidt det er lov til å abortere bort en frisk tvilling, ba helseminister Bent Høie Justisdepartementet om en tolkning av abortloven. Lovavdelingen der har nå vurdert at loven åpner for slike inngrep. Helse- og omsorgsdepartementet vil nå presisere dette overfor sykehusene, melder NRK.

Abortloven sier at kvinner før tolvte svangerskapsuke har selvbestemt abort, og trenger dermed ikke oppgi grunn. Etter tolvte uke er det tillatt med abort blant annet dersom svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse eller sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon.

Les også: Ni av ti velger abort når fosteret har Downs

Konklusjonen fra departementet er i strid med fagmiljøenes anbefaling, ifølge overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital.

– Vår anbefaling var at dette bare skulle være tillatt for tvillinger dersom det ene fosteret viste utviklingsavvik, og at det da skulle gjøres mellom uke 12 og 14 for å minske risikoen for å miste også det andre barnet, sier Heiberg Kahrs til NRK.

Hun sier man ikke har funnet noen medisinsk gevinst av å abortere tvillinger.

Heiberg Kahrs får støtte fra viseadministrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, Terje Rootwelt. Han er enig i at abortloven åpner for det, men sier til NRK at det likevel ikke er ønskelig at dette skal bli vanlig rutine i Norge.

Fordi det ikke var medisinsk mulig å fjerne tvillingfostre i magen da abortloven ble undertegnet i 1975, har Stortinget aldri tatt stilling til fosterreduksjon, skriver NRK.

Les også: Nesten halvparten av kvinnene som tar abort, jobber ikke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus