Brev fra Voltaire ligger i arkiv i Trondheim

Foto: Wikimedia Commons.
Foto: Wikimedia Commons.

I et arkiv i Trondheim ligger et tre sider langt brev skrevet av Voltaire. En ekspert beskriver det som et av de mest verdifulle brevene etter franskmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Voltaire ofte bare signerte brevene sine etter å ha latt en sekretær skrive dem, har den berømte franskmannen selv skrevet brevet som befinner seg i Trondheim, forklarer Oxford-professor Nicholas Cronk til NRK om brevet som befinner seg på Gunnerusbiblioteket.

– Alt er skrevet med hans håndskrift. Brevet har tre sider, hvor alt er skrevet av ham, sier Cronk, som er en av verdens fremste eksperter på mannen som var en av opplysningstidens store tenkere.

Les også:

– Voltaire er kanskje den mest berømte personen fra 1700-tallet. Han var en kjempekjent forfatter som engasjerte seg i mange saker, sier Martin Wåhlberg, som er postdoktor i fransk litteratur ved NTNU.

– Han var etter hvert også så berømt at andre personer gikk til ham for å bli berømte, forteller Wåhlberg. Han mener Voltaire i dag ville blitt kalt en mediepersonlighet.

Les også: - Beauvoir må ut av Sartres skugge

Brevet fra 1741 er sendt fra Brussel, og mottakeren var sannsynligvis en adelsmann ved et hoff, kanskje tysk eller dansk, skriver NRK. Hvordan brevet havnet i Trondheim på 1800-tallet er ikke kjent, men Wåhlberg påpeker at byen har en lang tradisjon som kunnskapssentrum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus