UDI vil kutte behandlingstiden på asylsøknader kraftig


Innvandring- og integreringsminster Sylvi Listhaug (Frp) måtte svare på kritikken under Stortingets spørretime

Venstre-leder Trine Skei Grande uttrykte bekymring i spørretimen på Stortinget onsdag for behandlingstiden av asylsøknader. Nå skal Utlendingsdirektoratet få fart på sakene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en utfordring, vi jobber med å bli bedre, også vil det ta tid fordi det kom så mange i fjor, svarte innvandring- og integreringsminster Sylvi Listhaug (Frp) på kritikken fra Skei Grande.

Venstre-lederen presiserte overfor Listhaug at det i januar kun ble behandlet 430 av i alt 20.946 innkomne asylsøknader. I det tempoet, uten at det kommer nye asylsøknader, vil det ta over fire år før alle har fått svar.

– Det er slik at det ansettes flere folk, men det er klart at det tar litt tid før de som ansettes er klare til full produksjon fordi det er en opplæringsprosess som må til. I den prosessen er det også ansatte som vanligvis behandler saker som må lære opp de nye, forklarte Listhaug.

Nå lover UDI å få fortgang i sakene.

Bakgrunn: Skei Grande kritisk til Listhaug sitt tempo

Skal firedoble tempoet

Presserådgiver i Utlendingsdirektoratet, Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, sier til ABC Nyheter at de nye ansatte nå snart er i gang med full produksjon.

– UDI hadde ved inngangen av året ca 24.000 asylsøknader liggende til behandling. Vi har i 2016 et mål om å få behandlet minst 21.000 søknader. Det vil si at uten noen nye asylsøkere i løpet av året, vil vi ved årsslutt likevel ha en rest på rundt 3.000 ubehandlede asylsøknader, sier presserådgiveren.

Dersom UDI legger til prognosen på 33.000 nye asylsøknader i 2016, vil de ved årsslutt ha nærmere 36.000 ubehandlede saker igjen.

Les også: Listhaug: – Svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Nye ansatte

Stakset-Gundersen forteller at det vil komme ytterligere ansettelser i UDI.

– UDI har i underkant av 150 erfarne saksbehandlere som jobber med asylsøknader. Fra 11. januar fikk vi ca 70 nyansatte saksbehandlere. Disse skulle så inn i opplæring, og de erfarne saksbehandlerne har i svært stor grad vært opptatt med opplæring av sine nye kolleger. Dette gjorde at vi i løpet av januar kun hadde 1068 behandlede asylsøknader. Av disse var det ca 430 som ble realitetsbehandlet. De øvrige sakene falt inn under Dublin-forordningen, har blitt trukket eller henlagt, eller blitt avvist på grunn av trygt tredjeland, forklarer presserådgiveren i UDI.

Det ble 1. februar ansatt 50 nye saksbehandlere i UDI, mens det 8. mars kommer ytterligere 55 nye, ifølge direktoratet.

Les også: Listhaug utfordret på integrering

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus