Norsk politi beslaglegger asylsøker-mobiler

Norsk politi beslaglegger mobiltelefoner fra asylsøkere som kommer til Norge, hvis de er i tvil om identiteten til asylsøkeren.

Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Når en asylsøker ankommer uten identitetspapirer, eller der det foreligger tvil om identitet, er det anledning til å ta beslag i blant annet mobiltelefon som del av identitetsfastsettelse, skriver kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i Politiets utlendingsenhet (PU) i en epost til NTB.

Han understreker at alle asylsøkere, også mindreårige, har en selvstendig plikt til å medvirke til å avklare egen identitet.

Les også: Sørlandskommuner betaler førerkortet til flyktninger

– Politiet vil alltid vurdere om beslag er nødvendig og forholdsmessig, en vurdering som gjør seg særlig gjeldende dersom vedkommende er mindreårig. I mange tilfeller samtykker asylsøkere til undersøkelse av mobiltelefoner eller datautstyr, skriver Strømmen.

I de fleste tilfeller får asylsøkerne tilbake sine mobiltelefoner så snart de er ferdige med registreringen i PU.

Les også: Solberg: Vi har ikke gettoer i Norge

– De vil derfor normalt være uten telefon kun kort tid, skriver Strømmen.

I Danmark er det blitt en stor debatt etter at 55 enslige mindreårige asylsøkere den siste tiden er blitt fratatt telefonen av politiet. Dansk utlendingslov åpner for å ta mobiltelefonen midlertidig fra asylsøkere når det antas å være av betydning for å få fastslått identitet.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

  • Avatar

    Saturday 19.08.2017, kl. 03:54:00

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden