Norsk politi beslaglegger asylsøker-mobiler

Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norsk politi beslaglegger mobiltelefoner fra asylsøkere som kommer til Norge, hvis de er i tvil om identiteten til asylsøkeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når en asylsøker ankommer uten identitetspapirer, eller der det foreligger tvil om identitet, er det anledning til å ta beslag i blant annet mobiltelefon som del av identitetsfastsettelse, skriver kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i Politiets utlendingsenhet (PU) i en epost til NTB.

Han understreker at alle asylsøkere, også mindreårige, har en selvstendig plikt til å medvirke til å avklare egen identitet.

Les også: Sørlandskommuner betaler førerkortet til flyktninger

– Politiet vil alltid vurdere om beslag er nødvendig og forholdsmessig, en vurdering som gjør seg særlig gjeldende dersom vedkommende er mindreårig. I mange tilfeller samtykker asylsøkere til undersøkelse av mobiltelefoner eller datautstyr, skriver Strømmen.

I de fleste tilfeller får asylsøkerne tilbake sine mobiltelefoner så snart de er ferdige med registreringen i PU.

Les også: Solberg: Vi har ikke gettoer i Norge

– De vil derfor normalt være uten telefon kun kort tid, skriver Strømmen.

I Danmark er det blitt en stor debatt etter at 55 enslige mindreårige asylsøkere den siste tiden er blitt fratatt telefonen av politiet. Dansk utlendingslov åpner for å ta mobiltelefonen midlertidig fra asylsøkere når det antas å være av betydning for å få fastslått identitet.

Personvernpolicy