Kallmyr vil ikke gi Venstre og KrF håp om asyl-endring

Oslo 20151110. Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier det vil komme et lovforslag til Stortinget innen våren er omme.
Oslo 20151110. Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier det vil komme et lovforslag til Stortinget innen våren er omme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke avsløre om Venstre og KrF får viljen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke sa Venstre blankt nei til alle Listhaugs 40 innstramningsforslag som ble lagt frem i romjulen. Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19 november i fjor. KrF vil ikke legge alle tiltakene i skuffen, men krever en betydelig endring i forslagene.

Sylvi Listhaug sin statsekretær, Jøran Kallmyr, vil ikke svare på om justis- og bereskapsdepartementet i sin gjennomgang av de 220 høringsuttalelsene vil moderere Listhaugs asylforslag for å få støtte av samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Kan klare seg uten KrF og Venstre

– Jeg ønsker ikke å si noe om lovforslagene blir moderert, eller hvordan de blir. Vi står fast ved at vi i løpet av våren vil komme med et forslag til vedtak for Stortinget, sier Kallmyr til ABC Nyheter.

Men for å få støtte fra Venstre og KrF må forslagene endres. Kallmyr ønsker ikke å svare på om de to støttepartiene vil få viljen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid et faktum at Venstre og KrFs stemmer ikke er nødvendige for at regjeringen skal kunne få forslaget gjennom i Stortinget.

Dermed kan det bli en realitet at regjeringspartiene ikke nødvendigvis tar høyde for samarbeidspartnernes ønsker.

Kallmyr tilføyer at man vanligvis bruker veldig lang tid på å gå igjennom så mange høringsuttalelser, men lover å være ferdig innen våren.

– Det er slik at det var mange partier som sto bak asylforliket som kom i november, sier Kallmyr og viser til at alle partiene utenom SV og MDG var med på innstramningstiltakene da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har vært tydelige på at det trengs innstramninger

Til tross for at ABC Nyheter for en uke siden viste Listhaug de rekordlave asyltallene i januar, uttalte innvandrings- og integreringsministeren den gang til ABC Nyheter det fortsatt er behov for innstramninger.

– Det er ingen grunn til å tro at de lave asyltallene vil vedvare. Det er bare å se på ankomsttallene til Europa, så skjønner man at dette på lang nær er over. Fjorårets tall var en tredobling av det normale. Derfor blir nye innstramminger helt nødvendig, sa Listhaug til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så er spørsmålet om partiene ønsker å være med på ytterligere innstramningstiltak med regjeringen når lovforslaget kommer til våren. Tiltakene fra Listhaug (se faktaboks) som kom i romjulen krever nå KrF at Venstre blir endret.

Senterpartiets kritikk mot forslagene: Sp mener Listhaug har gått for langt

Venstre: – Nødvendig å si nei til Listhaugs forslag

Les også: Listhaug får kritikk av ansatte i eget direktorat

Høyre overrasket: – Jeg er overrasket over at de forkastet alle forslagene

Venstre mener samarbeidet er truet

Det er ikke sikkert innvandringspolitisk talsmann for Venstre, André N. Skjelstad, vil smile da regjeringen i løpet av våren legger frem et nytt lovforslag for Stortinget. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Det er ikke sikkert innvandringspolitisk talsmann for Venstre, André N. Skjelstad, vil smile da regjeringen i løpet av våren legger frem et nytt lovforslag for Stortinget. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Selv om Kallmyr ikke vil garantere at regjeringens lovforslag til Stortinget endres slik støttepartiene ønsker, sa Venstres innvandringspolitiske talsmann, Andre Nikolai Skjelstad, tirsdag til ABC Nyheter at samarbeidet er truet hvis regjeringen ikke fremmer forslag som «forholder seg samvittighetsfullt til asylforliket og avtalene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre, og at forslagene er grundig utredet og vurdert opp mot våre internasjonale forpliktelser, folkeretten og flyktningkonvensjonen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjelstad sier Listhaugs neste lovforslag til Stortinget om asylinnstramninger blir avgjørende for det videre samarbeidet.

– Dersom regjeringen forsøker å benytte anledningen til å få gjennomslag for ytterliggående standpunkter som ligger utenfor avtalene, vil det være en utfordring, sier Skjelstad.

Les hele saken med Skjelstad: Venstre venter spent på Listhaugs neste trekk

KrF forventer at tiltak fjernes

Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– KrF forventet et lovforslag som på alle punkt er innenfor Folkeretten og Norges internasjonale forpliktelser, sier Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF, til ABC Nyheter.


Toskedal sier det er viktig at regjeringen nå må inn å endre forslagene sendt ut på høring hvor menneskerettighetsorganisasjoner og FN har reagert på menneskerettighetsbrudd.


Les saken: UNCHR mener Listhaug sine forslag bryter menneskerettigheter

Artikkelen fortsetter under annonsen


I tillegg er KrF og Toskedal klare på at familiegjenforeningsreglene fra Listhaug må endres.


– UDI sier at familiegjennforeningsreglene kan føre til at flere mennesker legger ut på flukt, fordi hele familier vil legge ut på flukt når familiegjenforening i så stor grad vanskeliggjøres.

– Lovforslaget kan utfordre samarbeidet

Listhaug foreslo i romjulen å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år. Det forventet KrF at fjernes.

– KrF prioriterer barnas situasjon, og mener ikke at enslige barn på flukt skal utsettes for den psykiske belastningen som midlertidig opphold innebærer. Dette forslaget bør etter vår mening fjernes. Det samme bør forslaget om å sende folk tilbake til en annen og tryggere del av hjemlandet enn de kommer fra, uavhengig av om det er urimelig eller ikke, sier Toskedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-politikeren sier at hvis regjeringen «i det endelige lovutkastet velger å opptre på kant med menneskerettighetene og ikke viser vilje til å lytte til de faglige innspillene som har kommet fra fagmiljøer og regjeringens egne faginstanser, så vil det selvfølgelig være krevende for samarbeidet».

Fakta om regjeringens asylforslag

* Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.

* Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor.

* Høringsfristen går ut tirsdag 9. februar. Det er ventet at regjeringen vil legge fram endelige forslag til innstramminger før påske.

* De mest kontroversielle forslagene innebærer å begrense visumfriheten for asylsøkere, slik at asylsøkere kan bortvises fra grensen uten å få sin søknad behandlet, innføre nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening, samt å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år.

Hele høringsnotatet kan leses her.

Les også: Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

Listhaug-jubel: – Svært fornøyd med nedgangen i asyltallene