Kallmyr vil ikke gi Venstre og KrF håp om asyl-endring

Oslo 20151110. Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier det vil komme et lovforslag til Stortinget innen våren er omme.
Oslo 20151110. Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier det vil komme et lovforslag til Stortinget innen våren er omme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke avsløre om Venstre og KrF får viljen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke sa Venstre blankt nei til alle Listhaugs 40 innstramningsforslag som ble lagt frem i romjulen. Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19 november i fjor. KrF vil ikke legge alle tiltakene i skuffen, men krever en betydelig endring i forslagene.

Sylvi Listhaug sin statsekretær, Jøran Kallmyr, vil ikke svare på om justis- og bereskapsdepartementet i sin gjennomgang av de 220 høringsuttalelsene vil moderere Listhaugs asylforslag for å få støtte av samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Kan klare seg uten KrF og Venstre

– Jeg ønsker ikke å si noe om lovforslagene blir moderert, eller hvordan de blir. Vi står fast ved at vi i løpet av våren vil komme med et forslag til vedtak for Stortinget, sier Kallmyr til ABC Nyheter.

Men for å få støtte fra Venstre og KrF må forslagene endres. Kallmyr ønsker ikke å svare på om de to støttepartiene vil få viljen sin.

Det er imidlertid et faktum at Venstre og KrFs stemmer ikke er nødvendige for at regjeringen skal kunne få forslaget gjennom i Stortinget.

Dermed kan det bli en realitet at regjeringspartiene ikke nødvendigvis tar høyde for samarbeidspartnernes ønsker.

Kallmyr tilføyer at man vanligvis bruker veldig lang tid på å gå igjennom så mange høringsuttalelser, men lover å være ferdig innen våren.

– Det er slik at det var mange partier som sto bak asylforliket som kom i november, sier Kallmyr og viser til at alle partiene utenom SV og MDG var med på innstramningstiltakene da.

Har vært tydelige på at det trengs innstramninger

Til tross for at ABC Nyheter for en uke siden viste Listhaug de rekordlave asyltallene i januar, uttalte innvandrings- og integreringsministeren den gang til ABC Nyheter det fortsatt er behov for innstramninger.

– Det er ingen grunn til å tro at de lave asyltallene vil vedvare. Det er bare å se på ankomsttallene til Europa, så skjønner man at dette på lang nær er over. Fjorårets tall var en tredobling av det normale. Derfor blir nye innstramminger helt nødvendig, sa Listhaug til ABC Nyheter.

Så er spørsmålet om partiene ønsker å være med på ytterligere innstramningstiltak med regjeringen når lovforslaget kommer til våren. Tiltakene fra Listhaug (se faktaboks) som kom i romjulen krever nå KrF at Venstre blir endret.

Senterpartiets kritikk mot forslagene: Sp mener Listhaug har gått for langt

Venstre: – Nødvendig å si nei til Listhaugs forslag

Les også: Listhaug får kritikk av ansatte i eget direktorat

Høyre overrasket: – Jeg er overrasket over at de forkastet alle forslagene

Venstre mener samarbeidet er truet

Det er ikke sikkert innvandringspolitisk talsmann for Venstre, André N. Skjelstad, vil smile da regjeringen i løpet av våren legger frem et nytt lovforslag for Stortinget. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Det er ikke sikkert innvandringspolitisk talsmann for Venstre, André N. Skjelstad, vil smile da regjeringen i løpet av våren legger frem et nytt lovforslag for Stortinget. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Selv om Kallmyr ikke vil garantere at regjeringens lovforslag til Stortinget endres slik støttepartiene ønsker, sa Venstres innvandringspolitiske talsmann, Andre Nikolai Skjelstad, tirsdag til ABC Nyheter at samarbeidet er truet hvis regjeringen ikke fremmer forslag som «forholder seg samvittighetsfullt til asylforliket og avtalene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre, og at forslagene er grundig utredet og vurdert opp mot våre internasjonale forpliktelser, folkeretten og flyktningkonvensjonen».

Skjelstad sier Listhaugs neste lovforslag til Stortinget om asylinnstramninger blir avgjørende for det videre samarbeidet.

– Dersom regjeringen forsøker å benytte anledningen til å få gjennomslag for ytterliggående standpunkter som ligger utenfor avtalene, vil det være en utfordring, sier Skjelstad.

Les hele saken med Skjelstad: Venstre venter spent på Listhaugs neste trekk

KrF forventer at tiltak fjernes

Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– KrF forventet et lovforslag som på alle punkt er innenfor Folkeretten og Norges internasjonale forpliktelser, sier Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF, til ABC Nyheter.


Toskedal sier det er viktig at regjeringen nå må inn å endre forslagene sendt ut på høring hvor menneskerettighetsorganisasjoner og FN har reagert på menneskerettighetsbrudd.


Les saken: UNCHR mener Listhaug sine forslag bryter menneskerettigheter


I tillegg er KrF og Toskedal klare på at familiegjenforeningsreglene fra Listhaug må endres.


– UDI sier at familiegjennforeningsreglene kan føre til at flere mennesker legger ut på flukt, fordi hele familier vil legge ut på flukt når familiegjenforening i så stor grad vanskeliggjøres.

– Lovforslaget kan utfordre samarbeidet

Listhaug foreslo i romjulen å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år. Det forventet KrF at fjernes.

– KrF prioriterer barnas situasjon, og mener ikke at enslige barn på flukt skal utsettes for den psykiske belastningen som midlertidig opphold innebærer. Dette forslaget bør etter vår mening fjernes. Det samme bør forslaget om å sende folk tilbake til en annen og tryggere del av hjemlandet enn de kommer fra, uavhengig av om det er urimelig eller ikke, sier Toskedal.

KrF-politikeren sier at hvis regjeringen «i det endelige lovutkastet velger å opptre på kant med menneskerettighetene og ikke viser vilje til å lytte til de faglige innspillene som har kommet fra fagmiljøer og regjeringens egne faginstanser, så vil det selvfølgelig være krevende for samarbeidet».

Fakta om regjeringens asylforslag

* Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.

* Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor.

* Høringsfristen går ut tirsdag 9. februar. Det er ventet at regjeringen vil legge fram endelige forslag til innstramminger før påske.

* De mest kontroversielle forslagene innebærer å begrense visumfriheten for asylsøkere, slik at asylsøkere kan bortvises fra grensen uten å få sin søknad behandlet, innføre nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening, samt å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år.

Hele høringsnotatet kan leses her.

Les også: Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

Listhaug-jubel: – Svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn fremstilt for fengsling etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort
Siste nytt
20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn fremstilt for fengsling etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus