Kallmyr vil ikke gi Venstre og KrF håp om asyl-endring

Oslo 20151110. Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier det vil komme et lovforslag til Stortinget innen våren er omme.
Oslo 20151110. Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier det vil komme et lovforslag til Stortinget innen våren er omme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke avsløre om Venstre og KrF får viljen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke sa Venstre blankt nei til alle Listhaugs 40 innstramningsforslag som ble lagt frem i romjulen. Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19 november i fjor. KrF vil ikke legge alle tiltakene i skuffen, men krever en betydelig endring i forslagene.

Sylvi Listhaug sin statsekretær, Jøran Kallmyr, vil ikke svare på om justis- og bereskapsdepartementet i sin gjennomgang av de 220 høringsuttalelsene vil moderere Listhaugs asylforslag for å få støtte av samarbeidspartiene Venstre og KrF.

Kan klare seg uten KrF og Venstre

– Jeg ønsker ikke å si noe om lovforslagene blir moderert, eller hvordan de blir. Vi står fast ved at vi i løpet av våren vil komme med et forslag til vedtak for Stortinget, sier Kallmyr til ABC Nyheter.

Men for å få støtte fra Venstre og KrF må forslagene endres. Kallmyr ønsker ikke å svare på om de to støttepartiene vil få viljen sin.

Det er imidlertid et faktum at Venstre og KrFs stemmer ikke er nødvendige for at regjeringen skal kunne få forslaget gjennom i Stortinget.

Dermed kan det bli en realitet at regjeringspartiene ikke nødvendigvis tar høyde for samarbeidspartnernes ønsker.

Kallmyr tilføyer at man vanligvis bruker veldig lang tid på å gå igjennom så mange høringsuttalelser, men lover å være ferdig innen våren.

– Det er slik at det var mange partier som sto bak asylforliket som kom i november, sier Kallmyr og viser til at alle partiene utenom SV og MDG var med på innstramningstiltakene da.

Har vært tydelige på at det trengs innstramninger

Til tross for at ABC Nyheter for en uke siden viste Listhaug de rekordlave asyltallene i januar, uttalte innvandrings- og integreringsministeren den gang til ABC Nyheter det fortsatt er behov for innstramninger.

– Det er ingen grunn til å tro at de lave asyltallene vil vedvare. Det er bare å se på ankomsttallene til Europa, så skjønner man at dette på lang nær er over. Fjorårets tall var en tredobling av det normale. Derfor blir nye innstramminger helt nødvendig, sa Listhaug til ABC Nyheter.

Så er spørsmålet om partiene ønsker å være med på ytterligere innstramningstiltak med regjeringen når lovforslaget kommer til våren. Tiltakene fra Listhaug (se faktaboks) som kom i romjulen krever nå KrF at Venstre blir endret.

Senterpartiets kritikk mot forslagene: Sp mener Listhaug har gått for langt

Venstre: – Nødvendig å si nei til Listhaugs forslag

Les også: Listhaug får kritikk av ansatte i eget direktorat

Høyre overrasket: – Jeg er overrasket over at de forkastet alle forslagene

Venstre mener samarbeidet er truet

Det er ikke sikkert innvandringspolitisk talsmann for Venstre, André N. Skjelstad, vil smile da regjeringen i løpet av våren legger frem et nytt lovforslag for Stortinget. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Det er ikke sikkert innvandringspolitisk talsmann for Venstre, André N. Skjelstad, vil smile da regjeringen i løpet av våren legger frem et nytt lovforslag for Stortinget. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Selv om Kallmyr ikke vil garantere at regjeringens lovforslag til Stortinget endres slik støttepartiene ønsker, sa Venstres innvandringspolitiske talsmann, Andre Nikolai Skjelstad, tirsdag til ABC Nyheter at samarbeidet er truet hvis regjeringen ikke fremmer forslag som «forholder seg samvittighetsfullt til asylforliket og avtalene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre, og at forslagene er grundig utredet og vurdert opp mot våre internasjonale forpliktelser, folkeretten og flyktningkonvensjonen».

Skjelstad sier Listhaugs neste lovforslag til Stortinget om asylinnstramninger blir avgjørende for det videre samarbeidet.

– Dersom regjeringen forsøker å benytte anledningen til å få gjennomslag for ytterliggående standpunkter som ligger utenfor avtalene, vil det være en utfordring, sier Skjelstad.

Les hele saken med Skjelstad: Venstre venter spent på Listhaugs neste trekk

KrF forventer at tiltak fjernes

Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– KrF forventet et lovforslag som på alle punkt er innenfor Folkeretten og Norges internasjonale forpliktelser, sier Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF, til ABC Nyheter.


Toskedal sier det er viktig at regjeringen nå må inn å endre forslagene sendt ut på høring hvor menneskerettighetsorganisasjoner og FN har reagert på menneskerettighetsbrudd.


Les saken: UNCHR mener Listhaug sine forslag bryter menneskerettigheter


I tillegg er KrF og Toskedal klare på at familiegjenforeningsreglene fra Listhaug må endres.


– UDI sier at familiegjennforeningsreglene kan føre til at flere mennesker legger ut på flukt, fordi hele familier vil legge ut på flukt når familiegjenforening i så stor grad vanskeliggjøres.

– Lovforslaget kan utfordre samarbeidet

Listhaug foreslo i romjulen å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år. Det forventet KrF at fjernes.

– KrF prioriterer barnas situasjon, og mener ikke at enslige barn på flukt skal utsettes for den psykiske belastningen som midlertidig opphold innebærer. Dette forslaget bør etter vår mening fjernes. Det samme bør forslaget om å sende folk tilbake til en annen og tryggere del av hjemlandet enn de kommer fra, uavhengig av om det er urimelig eller ikke, sier Toskedal.

KrF-politikeren sier at hvis regjeringen «i det endelige lovutkastet velger å opptre på kant med menneskerettighetene og ikke viser vilje til å lytte til de faglige innspillene som har kommet fra fagmiljøer og regjeringens egne faginstanser, så vil det selvfølgelig være krevende for samarbeidet».

Fakta om regjeringens asylforslag

* Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.

* Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor.

* Høringsfristen går ut tirsdag 9. februar. Det er ventet at regjeringen vil legge fram endelige forslag til innstramminger før påske.

* De mest kontroversielle forslagene innebærer å begrense visumfriheten for asylsøkere, slik at asylsøkere kan bortvises fra grensen uten å få sin søknad behandlet, innføre nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening, samt å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse fram til de fyller 18 år.

Hele høringsnotatet kan leses her.

Les også: Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

Listhaug-jubel: – Svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves03:11 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal02:03 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria01:45 23 evakuert så langt etter uværet i Olden – krisestab satt01:20 Oljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner
Siste nytt
03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves03:11VerdenTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal02:03VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria01:45Norge23 evakuert så langt etter uværet i Olden – krisestab satt01:20VerdenOljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus