Spesialenheten etterforsker mulige politilekkasjer

Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen med et fotografi av Treholt-kofferten i forbindelse med at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet ikke å gjenoppta Treholt-saken. Til høyre Arne Treholts advokat, Harald Stabell.
Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen med et fotografi av Treholt-kofferten i forbindelse med at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet ikke å gjenoppta Treholt-saken. Til høyre Arne Treholts advokat, Harald Stabell. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Spesialenheten for politisaker skal etterforske mulige lekkasjer av lydopptak fra politiet som kan knyttes til Geir Selvik Malthe-Sørenssen i Treholt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen dreier seg om brudd på taushetsplikten, skriver Nettavisen.

– Vi satt og vurderte saken i dag tidlig på bakgrunn av det som sto i mediene. Så fikk vi en henvendelse fra Øst politidistrikt, fra det som tidligere var Asker og Bærum politidistrikt. Vi avgjorde da at vi skulle åpne etterforskning for å finne ut om kommunikasjonskontroll og lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten i til NTB.

Ingen siktet eller mistenkt

Etterforskningslederen presiserer at ingen er siktet eller mistenkt i saken.

– Det viktigste nå er å få belyst fakta i saken, og vi har bedt om å få tilsendt dokumenter i saken. Deretter vil den bli etterforsket på vanlig måte, sier Øyen.

Lydopptakene som skal stamme fra politiets etterforskning, ble publisert av VG i helgen.

Tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent og lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i saken.

Bruktbilselgeren har overfor VG erkjent at han spilte agent.

Bakgrunn: Hevder tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat

Avviser beskyldninger

Malthe-Sørenssen avviser beskyldningene kontant.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet, skriver han i en epost til VG.

Politiet i Øst politidistrikt avdeling Asker og Bærum har ifølge Nettavisen ingen indikasjoner på at lekkasjene har skjedd fra politiet.

– Vi oversender saken til vurdering hos Spesialenheten. De samtalene som er publisert i mediene, skulle ikke vært ute, og vi må prøve å finne ut hva som er skjedd her, sier visepolitimester Terje Nybø.

Reaksjon: NRK skal granske alt Malthe-Sørensen har gjort for dem

Personvernpolicy