– Norsk politi har siktet Espen Lee

Ekstorpedo Espen Lee blir løslatt og sendt ut av Kypros etter å ha vært fengslet for forsøk på barnebortføring.
Ekstorpedo Espen Lee blir løslatt og sendt ut av Kypros etter å ha vært fengslet for forsøk på barnebortføring. Foto: Iakovos Hatzistavrou / Afp / NTB scanpix

Norsk politi har siktet Espen Lee og tre andre personer for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lee og to andre nordmenn ble fredag deportert fra Kypros, elleve dager etter at de ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt å hente den tre år gamle dattera til en norsk forretningsmann tilbake til Norge.

Onsdag ble alle fire siktet i Norge for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse, ifølge VGs opplysninger.

– Det pågår en etterforskning her i Norge, den er uavhengig av saken på Kypros. Utover det kan jeg ikke kommentere noe nå, sier jourhavende jurist Bendik Hermansen i Øst politidistrikt i Østfold til VG.

Hermansen bekrefter overfor NTB at det pågår en etterforskning, men ønsker ikke å svare på om de fire fortsatt har status som siktet, og hva de i så fall er siktet for.

Ransaket boliger

Politiet skal ifølge VG ha ransaket boligene til alle fire samtidig som tre av dem var på vei hjem fra Kypros.

Lee ble dessuten ransaket og fratatt mobiltelefonen da han landet på Gardermoen fredag kveld, sier hans forsvarer John Christian Elden.

«At norsk politi arbeider så tregt at de beslaglegger telefonen hans dagen etter at han får den fra kypriotisk politi, sier mest om Norge», skriver Elden i en tekstmelding til NTB.

«Norsk politi vil selvsagt komme i selvstendig erstatningsansvar for dette», tilføyer han.

Viser til henleggelse

Elden mener samtidig at norsk politi bryter menneskerettighetene ved å gjenta en henlagt straffeforfølging fra et annet europeisk land. Når riksadvokaten på Kypros har henlagt saken, gjelder det hele Europa, fastholder han.

«Utover det tar vi det med knusende ro», kommenterer advokaten.

På Kypros ble siktelsen mot Lee og de to andre nordmennene henlagt fordi politiet ikke fant grunnlag for at de tre hadde gjort noe straffbart.

Barnefarens advokat, Morten Engesbak, opplyser til VG at han forsøker å få klarhet i om hans klient faktisk er siktet for et straffbart forhold.

– Jeg fikk opplyst fra politiet i går at alle fire er siktet, men det står i strid med opplysningene vi har mottatt fra Kypros. Jeg forsøker nå å få klarhet i hva som er tilfelle, sier Engesbak.

Mer om saken:

Espen Lee-saken på Kypros helt åpen

Espen Lee tilbake i Norge

Espen Lee skal deporteres fra Kypros

– Espen Lee regner med å bli løslatt fra varetekt på Kypros

Personvernpolicy