Hevder tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat

Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen med et fotografi av Treholt-kofferten i forbindelse med at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet å ikke gjenoppta Treholt-saken. Til høyre Arne Treholts advokat Harald Stabell.
Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen med et fotografi av Treholt-kofferten i forbindelse med at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet å ikke gjenoppta Treholt-saken. Til høyre Arne Treholts advokat Harald Stabell. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent og lure Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i Treholt-saken, skriver VG. Malthe-Sørenssen selv avviser det hele.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG har hørt lydopptak av Malthe-Sørenssens telefonsamtaler fra i fjor, der han snakker med en svensk 51-åring og med Arne Treholts advokat Harald Stabell.

Avisa skriver at Malthe-Sørensen har lovet å skaffe Stabell og Treholt informasjon fra en hemmelig kilde som skal være en agent i Forsvarets etterretningstjeneste og ha tilgang til viktige bevis.

I samtaler med den svenske bilselgeren skal han gi instrukser om hvordan svensken skal opptre overfor Stabell.

Les også: Treholt-forfatter Malthe-Sørensen håper på å bli saksøkt

– Ulovlig avlytting

Malthe-Sørenssen avviser beskyldningene kontant.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet, skriver han i en epost til VG.

Den svenske 51-åringen innrømmer forholdene overfor VG.

– Jeg skulle være en etterretningsagent som hadde tilgang på materiale i Treholt-saken bekrefter han.

Den svenske mannen sier at det var Malthe-Sørenssen som konstruerte historien. Svensken sier at han ble med på dette fordi han ble lovet å få tilbake penger Malthe-Sørenssen skyldte ham.

Les også: Eks-KGB-agent: – Treholt var en storspion

– Ført bak lyset

Både Arne Treholt og advokat Harald Stabell sier til VG at de er skuffet.

– Vi er ført bak lyset, sier Harald Stabell.

Han fikk ved en anledning møte den såkalte agenten, men fikk ikke lov til å se ansiktet hans, angivelig på grunn av sikkerhetsrisiko.

– Jeg kom inn på et hotellrom og fikk snakke med vedkommende gjennom døren inn til badet, sier Stabell.

Les også: President Reagan godkjente hemmelig Treholt-aksjon

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har jobbet med Treholt-saken i en årrekke. I 2010 ga han ut boka «Forfalskningen», der han skrev om at politiet hadde forfalsket bevis i spionsaken mot Treholt. Til tross for VGs nye opplysninger, sier advokat Harald Stabell at han ikke har noen grunn til å tvile på opplysningene i denne boka.

ABC Nyheter ønsker avslutningsvis å opplyse om at Malthe-Sørensen var engasjert som journalist i halv stilling hos oss tilbake i 2011.

– Vi har så langt ikke funnet noe kritikkverdig i sakene han produserte, eller mottatt negative reaksjoner på jobben han gjorde for ABC Nyheter, sier redaktør Tor Strand.

Les også:

MI6 var hjemme hos Treholt

Treholt: – Jeg planla å rømme fra fengselet

Her er Arne Treholts nye hjelpere

Treholt-saken:

* Arne Treholt, tidligere byråsjef i Utenriksdepartementet, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Fire ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 9. juni 2011.

* Boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken» kom ut i 2010. Der ble det hevdet at det mye omtalte «pengebeviset» var forfalsket.

* Påstandene i boka ga ikke grunn til gjenåpning av Treholt-saken, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen i juni 2011.

Personvernpolicy