Kan trenge en milliard kroner til oppstart av Svalbard-gruve

Gruve 7 på Svalbard, hvor Store Norske fortsatt driver kullproduksjon. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Gruve 7 på Svalbard, hvor Store Norske fortsatt driver kullproduksjon. Foto: Tore Meek / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Dersom arbeidet i Lunckefjell-gruva på Svalbard skal gjenopptas etter driftshvilen, kan Store Norske trenge så mye som en milliard kroner, ifølge en ny analyse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslo i februar å videreføre driftshvilen i gruvene i Svea og Lunckefjell på Svalbard de neste tre årene. Tanken er at lokalsamfunnet skal få tid til å bygge opp nye næringer, samtidig som muligheten holdes åpen for oppstart av gruvevirksomheten hvis kullprisene skulle ta seg opp.

Ifølge Svalbardposten viser en foreløpig beregning fra Deloitte at statseide Store Norske, som eier gruva, kan trenge over 1 milliard kroner dersom man senere ønsker å starte opp igjen arbeidet i Lunckefjell.

«Ved eventuell oppstart vil det i tillegg påløpe kostnader på om lag 30 mill. kroner (avhengig av tidspunkt), og det vil kreve betydelig likviditet. Behovet vil variere med kullpris, men kan bli over 1 mrd. kroner, der deler trolig kan finansieres eksternt, gitt at oppstart skjer som følge av at prisene er steget slik at det forventes lønnsom drift», skriver selskapet i sin analyse, ifølge avisen.

Regjeringen har allerede foreslått å bevilge 650 millioner kroner til Store Norske for å holde liv i Gruve 7 på Svalbard i årene framover, samtidig som man viderefører driftsstansen ved Svea og Lunckefjell.

Personvernpolicy