And på ville veier:

Mandarinand har blitt med i norsk stokkand-flokk

<p>Denne mandarinanda har blitt en del av en norsk stokkand-flokk som holder til i Volda. Bilde er gjengitt med tillattelse fra nærnett.no.</p>
Denne mandarinanda har blitt en del av en norsk stokkand-flokk som holder til i Volda. Bilde er gjengitt med tillattelse fra nærnett.no. Foto: Foto: Trude Furuly/ / nærnett.no

Asiatisk mandarinand er svartelistet og ikke ønsket i Norge. Dette eksemplaret har etablert seg i en stokkand-flokk i Volda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fortapte mandarinanda har ble først observert i Volda i mars i fjor, ifølge Sunnmørsposten.

– Dette er en fugl som mest sannsynlig har rømt fra en park. For dette er tamfugler, sa ornitolog Kjell Mork Soot til Sunnmørsposten i mars.

Les også: Nyklekket fugl kan gi nytt liv til sjelden art

Svartelistet and

Det ser ut som om anda har kommet til Volda for å bli, for den har i løpet av det siste året etablert seg med en lokal stokkand-flokk, melder nettavisen til Høgskulen i Volda, nærnett.no. Det er ikke helt upropblematisk.

— Mandarinanda er vakker å se på, men er uønsket i norsk natur og er på den norske svartelista. Svartelista er en liste over arter vi ønsker å bli kvitt, sier ornitolog og fugleekspert Morten Ree til nærnett.no.

Les også: Slik lærer du deg fem av vårfuglene

Vanskelig for å etablere seg i Norge

Det blir spennende å se hvor lenge mandarinanda blir værende, for den har vanskelig for å etablere seg i Norge på grunn av vårt harde klima, forklarer Ree til nærnett.no. Han forteller videre at mandarinand derfor ikke utgjør noen stor trussel mot ville, norske fuglearter.

Mandarinand kommer opprinnelig fra Øst-Asia, men ble innført til Europa på 1700-tallet. Den hekker i halvvill og vill tilstand flere steder på kontinentet. Blant annet er den ganske utbredt i England, ifølge Store Norske Leksikon.

Mandarinanda fra Volda er en hannfugl, og har en praktfull fargedrakt.

Les også: Ørner kan bli droneflygeres verste fiende

Del denne saken med de du kjenner på Facebook:

Personvernpolicy