Listhaug hylles av sine egne – Krf og Venstre mener samarbeidet er truet

Det stormer rundt innvandringsminister Sylvi Listhaug, m men hun får støtte blant sine egne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Det stormer rundt innvandringsminister Sylvi Listhaug, m men hun får støtte blant sine egne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) hylles som en helt av sine egne. Men Venstre og Krf mener Listhaugs oppførsel truer det borgerlige samarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er kjempestolt over at Sylvi tar tak. Hun er tøff tvers igjennom. Et mer solid grunnfjell skal du lete lenge etter, sier nyvalgt leder Aina Stenersen i Listhaugs eget fylkeslag, Oslo Frp, til NTB.

Den omstridte statsråden er under kraftig press fra de to samarbeidspartiene i sentrum. Venstre kunngjorde onsdag at partiet går imot alle regjeringens 40 forslag til asylinnstramminger, mens KrF krever «betydelige endringer» i dokumentet Listhaug la fram i romjulen.

Nå sier begge støttepartiene til regjeringen klart fra om at innvandringsministerens oppførsel truer samarbeidet mellom de fire partiene. Overfor Klassekampen er Venstre-nestleder Terje Breivik klar på spørsmål om Listhaug truer det borgerlige samarbeidet:

– Ja. Definitivt, sier Breivik, etter å ha tenkt seg om en god stund.

– Listhaug bruker en retorikk som for sosialliberale Venstre strekker tilliten vi har vært med på å gi henne lengre enn langt. Men det er ikke bare retorikken, men også de forslagene hun kommer med, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leier Knut Arild Hareide støtter Venstre-nestlederens konklusjoner:

– Ja, svarer Hareide på spørsmål om hvor vidt Listhaug truer samarbeidet på borgerlig side. Han mener Listhaug også setter statsministeren i en vanskelig situasjon.

Advarer

Fra grunnfjellet i Frp kommer imidlertid kravet om at Listhaug setter hardt mot hardt og avviser store endringer i høringsforslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er blant dem som synes utkastet er veldig bra, sier Aina Stenersen til NTB.

Hun er ikke redd for at Listhaug blir nødt til å vanne ut og moderere forslagene kraftig, til tross for at de fikk hard medfart i høringsrunden.

– Det er jeg ikke redd for i det hele tatt. Fremskrittspartiet har alltid vært en tydelig stemme i innvandringsdebatten. I stedet håper jeg Venstre viser seg som en god samarbeidspartner, snur og støtter forslaget, sier Stenersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis så ikke skjer, vil Venstre og KrF neppe øke sin popularitet hos grasrota i Frp, erkjenner hun.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at det av og til er litt frustrasjon over samarbeidspartiene i Fremskrittspartiet. Men nå håper jeg alle bygger videre på den konstruktive tonen fra asylforliket, sier hun.

Les også: Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

Tok avstand

Onsdag måtte statsminister Erna Solberg (H) svare på en rekke kritiske spørsmål om Listhaug i Stortingets spørretime. Innvandringsministeren ble anklaget for å nøre opp under frykt, skape unødvendige motsetninger og for å oppføre seg mer som en spinndoktor enn som ansvarlig minister i en mindretallsregjering.

– Det er noen av uttalelsene fra Listhaug både før og etter at hun ble statsråd, som jeg ikke er eller har vært helt enig i, medga Solberg mot slutten av spørretimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bruke begrepet «gullstol» om integrering av asylsøkere, er noe hun selv ikke ville ha gjort, utdypet hun i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er åpenbart krevende for statsministeren at hun ikke kan stille seg bak uttalelser fra sin egen statsråd, bemerket KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også: Sp mener Listhaug har gått for langt

– Må endres

Senere på dagen kom den overraskende beslutningen fra Venstres stortingsgruppe om å avvise alle innstrammingsforslagene som regjeringen har sendt på høring.

I regjeringspartiene stiger nå erkjennelsen av at flere av forslagene må sys om, skal det være håp om å få dem vedtatt.

– Vi er nå opptatt av å få arbeidsro og gå gjennom høringsuttalelsene før vi kommer tilbake til Stortinget med nødvendige innstrammingsforslag, het det i en skriftlig uttalelse fra Listhaug onsdag.

Samtidig slo hun så sent som mandag fast overfor NTB at det er nødvendig med endringer – også på de mest kritiserte områdene, som familiegjenforening.

– Når prognosene for ankomster er så høye, må vi også se på reglene for familiegjenforening, sa hun.

Les også: Politimesteren vil selv kunne stenge russergrensen