Sait (30) studerer i Norge for å slippe fengsel i hjemlandet

<p>Sait Matty Jaw fra Gambia tar en mastergrad i offentlig styring på Universitetet i Bergen gjennom stipend-ordningen Students at Risk.</p>
Sait Matty Jaw fra Gambia tar en mastergrad i offentlig styring på Universitetet i Bergen gjennom stipend-ordningen Students at Risk. Foto: Foto: Elisabeth Bergskaug/ / ABC Nyheter

Gjennom Students at Risk-programmet får Sait Matty Jaw fra Gambia ta sin mastergrad i Norge samtidig som han kan fortsette å kjempe for bedre menneskerettigheter i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Students at Risk-programmet:

  • En ordning som gjør det mulig for utenlandske studenter som blir forfulgt på grunn av menneskerettighets-aktivisme, å gjennomføre en bachelor- eller mastergrad i Norge.
  • Studentene i programmet må dra tilbake til hjemlandene sine etter endt utdanning.
  • Ordningen gjelder for studenter i land som er mottakere av offisiell utviklingsbistand (ODA).
  • Det stilles akademiske og engelskspråklige krav for opptak i ordningen.
  • Kandidater som får opptak, mottar fullt stipend fra SIU, til dekning av kostnadene ved å studere i Norge.
  • Det er blitt satt en prøvetid på to år før det skal evalueres om programmet bør bli en permanent ordning.
  • I prøveordningens første studieår 2015/2016 er det 11 studenter som deltar på programmet. Fra høsten av er planen at det skal tas inn ytterligere 29 studenter i programmet.
  • Students at Risk-programmet administreres av Senter for Internasjonalisering av Utdanning (SIU) på vegne av Utenriksdepartementet.
  • Det er bevilget 23,5 millioner kroner fra statsbudsjettet til å gjennomføre de to prøveårene av ordningen.

Kilder: Senter for Internasjonalisering av Utdanning og Studentenes og Akademikerne Internasjonale Hjelpefond

I hjemlandet sitt, Gambia, har Sait Matty Jaw blitt arrestert to ganger, uten at han fikk vite årsaken, og vært igjennom en tøff rettsak som endte med frifinnelse. Staten truer med å anke saken. Hvis det skjer, risikerer Sait to år i fengsel. Den unge gambieren har allerede tilbragt 13 dager i fengsel, og mener det var mer enn nok for et helt liv.

– Fengselet var grusomt. For første gang i livet følte jeg at jeg mistet kontrollen over min egen psyke. Jeg delte en knøttliten celle med 20 andre innsatte, det var utrolig skittent, og ikke noe sted å sove. Det var flere syke mennesker der. Jeg unner ingen å oppleve det der, forteller Sait til ABC Nyheter.

Det som imidlertid gjorde Sait mest opprørt ved fengselsoppholdet var å se unge mennesker som hadde vært fengslet i opptil fem år uten å få en rettssak.

– Det var skuffende å se. Mange av dem var unge mennesker som kunne hjulpet landet vårt på en eller annen måte, sier Sait.

Les også: Norske bistandskutt kan ramme millioner av verdens fattigste

– Stedene vi kommer fra ser på oss som fiender

Noen steder i verden risikerer studenter som fremmer menneskerettigheter og demokrati utvisning fra sin læringsinstitusjon eller straffeforfølgelse. Prøveordningen Students at Risk lar enkelte utsatte studenter kommer til Norge for å ta en bachelor- eller mastergrad uten at de må bekymre seg for sikkerheten sin.

Sait er en av elleve studenter som kom til Norge gjennom Students at Risk-programmet høsten 2015. Ved siden av å være student er Sait en menneskerettighetsaktivist fra Gambia som kjemper for å styrke ungdom og kvinners posisjon i samfunnet, få slutt på kjønnslemlestelse av kvinner, og som blogger om politikk og menneskerettigheter.

– Politikerne og miljøet vi bor i ser ikke på oss som mennesker som vil bidra til samfunnets beste, men som fiender. Men egentlig prøver vi å gjøre verden til et bedre sted ved å forsøke å forandre våre lokalsamfunn, forteller Sait Matty Jaw (30) til ABC Nyheter.

Les også: Stort antall norske aktivister utvist fra Vest-Sahara

Prøveordningen har fungert bra

I Norge kan Sait blogge og twitre om menneskerettigheter og politikk uten å frykte myndighetene i Gambia. Det er mange som følger det han skriver. Da Sait satt i fengsel fikk han sin egen emneknagg, #FreeSaitMattyJaw. Foto: Foto: Elisabeth Bergskaug/ / ABC Nyheter
I Norge kan Sait blogge og twitre om menneskerettigheter og politikk uten å frykte myndighetene i Gambia. Det er mange som følger det han skriver. Da Sait satt i fengsel fikk han sin egen emneknagg, #FreeSaitMattyJaw. Foto: Foto: Elisabeth Bergskaug/ / ABC Nyheter

Det er Sentrer for Internasjonalisering av Utdanning (SIU) som administrerer prøveordningen Students at Risk på vegne av Utenriksdepartementet. Regjeringen har bevilget 23,5 millioner kroner til å gjennomføre en to års prøveperiode med ordningen.

– Prøveordningen ble igangsatt i 2013 og avsluttes i 2016. I pilotperioden er det avsatt midler til to opptak av til sammen 40 studenter på engelskspråklige bachelor- og master-grader ved de deltagende universiteter og høyskoler, opplyser Ieva Serapinaite, rådgiver ved SIU.

Ifølge Serapinaite er ordningen et samarbeid mellom DU, SIU, NOKUT og UDI, samt en rekke høyere utdanningsinstitusjoner. Hun forteller at programmet har blitt svært godt mottatt.

– Programmet har ikke møtt motstand fra noe hold; tvert i mot, alle involverte institusjoner har vist en positiv innstilling og motivasjon til å jobbe med dette programmet. Prøveordningen har fungert bra så langt, selv om programmet har vært krevende å sette i gang på grunn av komplekse utfordringer, forteller Serpinaite.

Utfordringene hun snakker om er knyttet til blant annet manglende dokumentasjon på kandidatenes akademiske kvalifikasjoner, studentenes særegne status som menneskerettighets-aktivister og mobilisering av et mer omfattende støtteapparat enn vanlig.

Les også: Økte avgifter - mer til klima og bistand

Drømmer om å hjelpe landet sitt med forskning

SIU opplyser at det er en forutsetning i ordningen at studentene skal returnere til sine hjemland etter endte studier. Det er ikke noe problem for Sait Matty Jaw. Han drømmer om en bedre fremtid for Gambia, og han vil være en del av den fremtiden.

– Jeg er aller mest opptatt av å hjelpe landet vårt, av å bidra til utvikling og at staten ikke skal se meg som en fiende, sier Sait.

Før han kom til Norge tok Sait en bachelorgrad i statsvitenskap og en mastergrad i historie ved Universitetet i Gambia. Han drømmer om å hjelpe landet sitt med kunnskap. Foto: Foto: Elisabeth Bergskaug/ / ABC Nyheter
Før han kom til Norge tok Sait en bachelorgrad i statsvitenskap og en mastergrad i historie ved Universitetet i Gambia. Han drømmer om å hjelpe landet sitt med kunnskap. Foto: Foto: Elisabeth Bergskaug/ / ABC Nyheter

Den unge aktivistens drøm er å bli professor og få hjelpe landet sitt fremover gjennom akademia.

– Jeg vil drive med forskning. Det er mye forskning som trenger å bli gjort i landet vårt, for det er et veldig lite land som ikke får mye oppmerksomhet fra resten av verden. For at vi skal komme oss fremover som et land trenger vi forskere, og det er sånn jeg vil bidra. Det er alt jeg vil, sier Sait.

Les også: President erklærer Gambia som islamsk stat

– Disse studentene har virkelig noen sterke historier

Leder for SAIH, Nicklas Poulsen Viki. Foto: Foto: SAIH
Leder for SAIH, Nicklas Poulsen Viki. Foto: Foto: SAIH

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) var studentorganisasjonen som lanserte ideen til Students at Risk tilbake i 2011. Selv om administrering og gjennomføring av programmet ble overlatt til UD og SIU, følger SAIH prosessen tett.

– Disse studentene har virkelig noen sterke historier, og alle har opplevd veldig mye. Samtidig sier mange av dem at «jeg er bare en av ufattelig mange». Det betyr at vi må få flere slike ordninger på internasjonalt nivå, sier Nicklas Poulsen Viki, leder for SAIH, til ABC Nyheter.

Første skritt på veien er imidlertid å forsikre seg om at Students at Risk blir en permanent ordning i Norge. Både Nicklas Poulsen og Sait Matty Jaw håper og tror at det er noe som kommer til å skje.

– Det skal foregå en evaluering av ordningen til høsten. Vi håper vi får på plass en permanent ordning. Norsk Studentorganisasjon, Norges barne- og ungdomsorganisasjoner og de fleste ungdomspartiene er med på laget. Utdanningsinstitusjonene i Norge er kjempegira på å ta i mot disse studentene, sier Poulsen.

Det er til syvende og sist utenriksdepartementet som avgjør om ordningen blir innført permanent.

Artikkelforfatteren er medlem i SAIH som frivillig.

Personvernpolicy