Kronprinsen tar til orde mot nettmobbere

– Sosiale medier er fantastiske, men ikke for alle. Og ikke alltid, sier kronprins Haakon.
– Sosiale medier er fantastiske, men ikke for alle. Og ikke alltid, sier kronprins Haakon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobbeombud Bodil Jenssen Houg i Buskerud er tildelt Trygg bruk-prisen under Safer Internet Day. Kronprins Haakon sto for utdelingen og minner om at sosiale medier kan ekskludere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobbeombud Houg – landets første i en slik rolle – deler prisen med Buskerud fylkesting, som berømmes for sin innsats og initiativ mot mobbing.

Brennende engasjement

«I kraft av sin bakgrunn og som mobbeombud har Houg vist et brennende engasjement for barn og unges rett til et godt psykososialt miljø – både på skolen, på nett og i livet for øvrig. Hun har en tydelig stemme i diskusjoner og saker som omhandler mobbing og krenkelser, og jobber aktivt med kunnskapsformidling og veiledning – hele tiden med det digitale perspektivet naturlig integrert», heter det i begrunnelsen.

– Jeg er glad, stolt og full av pågangsmot for å jobbe videre, sa Bodil Jenssen Houg under prisutdelingen tirsdag.

Les også: Kronprins Haakon: – En venn inviterte til yacht-ferie

Kan ekskludere

Kronprins Haakon sto for utdelingen og også for åpningen av Safer Internet Day.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sosiale medier er fantastiske, men ikke for alle. Og ikke alltid, sa han i talen.

– Disse mediene kan brukes til å ekskludere, til å mobbe, til å uttrykke hets og spre rykter, til å sette andre i dårlig lys og kanskje også blottlegge seg selv for mye. Det skjer noe med oss når vi ikke møter dem vi kommuniserer med ansikt til ansikt. Det kan bringe ut noe av det som ikke er så bra i oss, fortsatte han.

Les også: – Kronprinsen prøver å endre monarkiet

Økning i nettmobbing

Ifølge en ny undersøkelse oppgir 15 prosent av barn og unge i alderen 9-16 år at de har opplevd mobbing på nett. Det er en økning fra 13 prosent fra samme undersøkelse for ett år siden.

– Vi har fått med flere 16-åringer i årets undersøkelse, og vi ser at disse drar tallene opp. Samtidig kan grunnen til økningen være mangfoldige, og vi håper forskningsmiljøer vil være med på å finne ut mer om dette framover, sier Thomas Haugan-Hepsø, som er ansvarlig for undersøkelsen. (©NTB)