PST: Ekstrem islamisme er den største terrortrusselen

Se intervju med PST-sjefen her.

PST har utvist en person de mener kan ha hatt til hensikt å begå en terrorhandling i Norge, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne pågripelsen og utvisningen skjedde i første halvår av 2015, ifølge NRK.

PST-sjefen sier at vedkommende ikke lenger befinner seg i Norge. Hun vil ikke si noe om hva slags type angrep man fryktet.

– Nei, men vi hadde en bekymring i en tidlig faste. Vedkommende ble pågrepet og etter hvert utviste av utlendingsmyndighetene, sier hun til NRK.

Politiets sikkerhetstjeneste la fram sin åpne trusselvurdering for 2016 tirsdag.

Ekstrem islamisme vurderes fortsatt å utgjøre den største terrortrusselen, og det er mulig at det i løpet av 2016 vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep i Norge, sier PST.

Les også: PST: – Litt lavere terrorfare i Norge

Positiv endring

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at man aldri kan gardere seg mot terrortrusler.

– Vi må ikke la terroristene vinne ved at vi blir redde eller endrer måten vi lever på, sier han.

– Trusselvurderingen viser en positiv endring sammenlignet med fjorårets vurdering, sier Anundsen.

Samtidig sier han at det også er mer vi ikke vet. Derfor er det snakk om en forsiktig nedjustering.

Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les også: Ny politigruppe skal ta fremmedkrigerne

Mulige forsøk på angrep i 2016

PST fastslår at det når det gjelder trusselen fra ikke-statlige aktører, er det ved starten av 2016 særlig to forhold som potensielt kan få store konsekvenser. Det ene er hvorvidt IS og eventuelt andre terrorgrupper vil klare å gjennomføre terroraksjoner i vestlige land.

– Vi vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer. Et annet forhold som vil påvirke trusselbildet, er det store antall flyktninger og asylsøkere som har ankommet Vest-Europa og Norge, og som eventuelt vil komme også i løpet av 2016, skriver PST i trusselvurderingen.

Les også: – Europeiske byer varslet om mulig angrep

– Vi vet lite om hvem som kommer til landet

PST-sjef Benedicte Bjørnland er bekymret for sikkerhetsaspektene ved dagens tilstrømming av flyktninger og asylsøkere til Norge.

– Det er intet som tyder på at det vil komme færre migranter framover. Innvandringen til Norge er ikke noe nytt, men situasjonen i dag er svært forskjellig fra tidligere, sier Bjørnland.

Hun er særlig bekymret over kapasiteten når antallet asylsøkere er så stort som det nå er.

– At antallet migranter nå er blitt ekstraordinært stort gjør det vanskelig å gjennomføre en kvalitetsmessig god asylregistrering før ordentlige søkerintervjuer er gjennomført. Vi vet lite om hvem som kommer til landet, sier Bjørnland.

PST frykter at det er stor fare for at enkelte som kommer til Norge blir fanget opp av ekstreme miljøer i landet og radikalisert her.

– Særlig de mindreårige og enslige asylsøkere er utsatt og må fanges opp, sier hun.

Hun er også bekymret for at rekrutteringen til det norske høyreekstreme miljøet kan øke på grunn av den store tilstrømmingen av asylsøkere og flyktninger.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

PST bekymret for flyktningstrømmen

Les også: Ett skritt nærmere beslutning om utlevering av Krekar

Mener fengslinger av ekstremister har svekket islamistmiljøene

PST tror rekrutteringen av ekstreme islamister vil fortsette, men at fengslinger av enkeltpersoner og dødsfall i Syria trolig har svekket disse miljøene på kort sikt.

Ekstreme islamister anses å utgjøre den største trusselen mot Norge.

– Norge er ikke blant de mest profilerte landene i ISILs fiendebilde, men en endring i deres strategi kan imidlertid få konsekvenser for oss, sier Bjørnland.

PST tror også at militære operasjoner mot IS i Syria bidrar til at antall fremmedkrigere som reiser fra Norge, går ned.

Les også: Anundsen vil ta passet fra mulige fremmedkrigere

– Øker sannsynligheten for voldshandlinger

PST mener det er en økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge og at det er flere personer som ikke er knyttet til et organisert miljø.

Den sentrale drivkraften for de høyreekstreme er det store antallet asylsøkere til Norge.

Hun viser til at det har vært flere branner ved asylmottak her i landet, og tror det er sannsynlig at det vil bli flere slike hendelser, antakelig gjennomført av enkeltpersoner på eget initiativ eller av små grupper.

– En økning i antall høyreekstreme øker også sannsynligheten for voldshandlinger. Forsøk på brannstiftelser og andre former for sabotasjeaksjoner mot asylmottak er sannsynlig, slår PST fast i sin trusselvurdering, men tror at terskelen for at disse miljøene gjennomfører aksjoner der målet er å drepe, fortsatt er høy.

Hun understreker at det så langt er mangel på en felles og samlende ideologi og mener det er lite sannsynlig at disse gruppene vil samles.

Hun ser det også som lite sannsynlig at venstreekstreme grupper vil vokse i løpet av året.

– Radikalisering vil i så fall komme som en reaksjon på høyreekstrem aktivitet, sier Bjørnland.

Les også: Regjeringen åpner for å skrote kirkeasyl

Mer hatretorikk på nett

PST fastslår også at trusler mot myndighetspersoner har holdt seg stabilt i 2015, men vurderer det som sannsynlig at hatretorikken på nett vil øke i omfang.

– Trusler og uønsket oppmerksomhet mot myndighetspersoner vært uendret siste året. Det har imidlertid vært økt hatretorikk på nett. Bakgrunnen er et økt antall flyktninger og asylsøkere. Vi vurderer det som sannsynlig at denne trusselformen vil øke i 2016, sier Bjørnland.

Bjørnland fastslo samtidig at trusselomfanget mot myndighetspersoner kan utgjøre et demokratisk problem.

– Myndighetspersoner vil også i 2016 kunne oppleve uønskede hendelser, og i noen tilfeller trusler. Negative ytringer vil som oftest ikke bli forsøkt fulgt opp med handlinger, men kan likevel skape frykt og utrygghet, skriver PST trusselvurderingen.

SE VIDEO: PST: Russland utgjør størst trussel

Les også:

Mot opphevelse av politibevæpningen – KrF fornøyd

PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land

PSTs åpne trusselvurdering for 2016:

* Utenlandske etterretningstjenester vil fortsette sitt arbeid i Norge. Deres mål er å få tilgang til sensitiv informasjon, påvirke beslutninger og undersøke muligheter for å sabotere kritisk infrastruktur ved en eventuell fremtidig konflikt.

* Etterretningstjenester vil bruke alle tilgjengelige virkemidler. Inkludert å oppfordre, presse eller true egne borgere som har tilgang til norsk sensitiv informasjon til å samarbeide. Et annet virkemiddel er digital spionasje og nettverksoperasjoner.

* Flere land vil forsøke å skaffe avanserte varer, tjenester, teknologi og kunnskap for å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Også norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner vil være mål for slik aktivitet.

* Ekstrem islamisme utgjør fortsatt den største terrortrusselen. Det er mulig at det i løpet av 2016 vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep i Norge.

* I den grad IS og al-Qaida ønsker å gjennomføre sentralstyrte terroraksjoner i vestlige land, vil terrortrusselen også øke i Norge.

* Trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge er økende. Antall sympatisører som ikke er en del av et organisert miljø, er også i vekst. Mobilisering knyttet til det høye antallet flyktninger og asylsøkere er årsaken til denne utviklingen. Forsøk på brannstiftelser og andre former for sabotasjeaksjoner mot asylmottak er sannsynlig.

* Trusselen fra de venstreekstreme miljøene er lavere og stabil.

* Myndighetspersoner vil også i 2016 kunne oppleve uønskede hendelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Studie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan
Siste nytt
22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenStudie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus