Beboere langs Oslofjorden frykter fisk blir uspiselig

Illustrasjonsbilde Oslofjorden. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde Oslofjorden. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnene i Oslofjorden har høyeste forurensningsgrad eller en eller flere av miljøgiftene TBT, kvikksølv, kadmium, bly og benzoperylen. Det kan gjøre fisken uspiselig når 24 skjær sprenges bort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvensutredningen fra Norconsult om de sterkt forurensede løsmassene rundt grunnene i fjorden har verken Fylkesmannen eller aktuelle kommunestyrene fått av Kystverket, skriver VG.

Sprengningsprosjektet, som skal gjøre det enklere for større og flere cruisebåter og tankbåter å komme inn i Oslofjorden, har vakt lokal motstand i flere kommuner langs fjorden. Arbeidet har allerede startet, men grunnene med aller størst konsentrasjon av miljøgifter skal etter planen sprenges nå i februar. Beboerne frykter forurensing, forgiftning av fisk og skade på dyra som lever i sjøen som følge av trykkbølger fra sprengningene.

– Vi frykter at prosjektet vil gjøre fisken uspiselig i hele Indre Oslofjord i uoverskuelig fremtid. Noen må si stopp, sier Elin Leer-Salvesen, som har engasjert seg i saken.

– Vi er bedt av Samferdselsdepartementet å foreta en kritisk gjennomgang av prosjektet og har en uke å svare på. Vi mener vi har gitt god nok informasjon til kommunene og Fylkesmannen, sier leder for utbyggingsavdelingen i Kystverket, Frøydis Rørtveit Stensvik.