Ryanair-saken avgjøres av Høyesterett

Et Ryanair-fly på vei til Stansted flyplass, London, tar av fra Torp lufthavn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Et Ryanair-fly på vei til Stansted flyplass, London, tar av fra Torp lufthavn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett skal bestemme om striden mellom flyselskapet Ryanair og den oppsagte flyvertinnen Alessandra Cocca skal avgjøres av norsk eller irsk lov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryanair anket på stedet da Borgarting lagmannsrett i oktober i fjor slo fast at arbeidsrettssaken mellom Ryanair og den tidligere kabinansatte kvinnen skal føres etter norske lover.

Fredag kom beskjeden fra Høyesterett om at saken er sluppet gjennom hos ankeutvalget, og at anken vil få full behandling.

Tidligere har spørsmålet om det er norske eller irske domstoler som er riktig arena for rettstvisten, blitt avgjort i Høyesterett.

Dermed ser det ut til at Ryanair-sjef Michael O'Leary ikke får rett når han tidligere har uttalt til NTB at det vil «aldri skje at vi blir nødt til å møte for noen norsk domstol».

Usaklig oppsigelse

Italienske Cocca mønstret av og på Ryanairs fly på Moss lufthavn, Rygge. Hun gikk til sak mot Ryanair våren 2013 for det hun mener var usaklig oppsigelse. Hun mistet jobben etter ti måneder av den tolv måneder lange prøveperioden, etter å ha rapportert om at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryanair har hele tiden avvist søksmålet og argumentert med at det er frivillig å jobbe i selskapet. Videre hevder Ryanair at en eventuell rettssak må føres i Irland og avgjøres etter irsk lov – fordi det er der selskapet er registrert.

Lagmannsretten begrunnet den enstemmige dommen med at det er viktig å sikre arbeidstakere vern i det landet der de utfører sin økonomiske og samfunnsmessige funksjon.

– Useriøs arbeidsgiver

– Vi er glade over beslutningen fra Norges Høyesterett og ser fram til en vellykket avslutning av denne saken når den skal opp for domstolen, sier kommunikasjonssjef Robin Kiely i Ryanair til NTB fredag kveld.

Parat fører saken på vegne av Cocca, og nestleder Vegard Einan regner med at Høyesterett vil komme til samme resultat som lagmannsretten i det han mener er en viktig sak.

– Dette er en prinsipielt viktig sak for norske arbeidstakere. Vinner Cocca på nytt i Høyesterett, har Parat gjennom to dommer i landets høyeste domstol vist at Ryanair, og alle andre utenlandske flyselskaper, må forholde seg til norske lover og regler, sier han.