Biskop ville slette møtereferat om medlemsjuks

Politiet bærer ut beslag fra kontorene til Oslo Katolske Bispedømme 26. februar 2015.
Politiet bærer ut beslag fra kontorene til Oslo Katolske Bispedømme 26. februar 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ansatte i Oslo katolske bispedømme ble bedt om å makulere referater fra et internt møte hvor medlemsjukssaken ble diskutert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost datert 9. desember 2014 ba biskop Bernt Eidsvig de ansatte om å slette elektroniske versjoner og makulere papireksemplarer av referatet med forklaring at det kunne skape «elendighet» om det havnet i feil hender, skriver Klassekampen , som har fått innsyn i referatet.

I møtet ble økonomisjefens rolle i saken kommentert av biskopen.

– Eidsvig ønsket referatet Klassekampen henviser til slettet siden det beskriver personalkonflikter i detalj og bærer preg av personangrep mot en medarbeider som ikke var til stede, sier fungerende administrasjonssjef i bispedømmet Lisa Wade.

Les også: Ansatte i den katolske kirke føler seg uglesett av ledelsen

Bakgrunnen for møtet, som fant sted tidlig i desember 2014, var at flere av de ansatte var nervøse fordi Dagbladet nettopp hadde avslørt medlemsjukssaken.

Bispedømmets daværende jurist Eirin Larsen skal ifølge referatet ha oppsummert flere mulige lovbrudd.

Bispedømmet mottar kommunal og statlig støtte per medlem. Biskopen og økonomisjefen ble i februar i fjor siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. De nekter straffskyld, og kirken avviser å ha brutt loven.