Politiet anmeldt for fengsling av asylsøkere

Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes hvor asylsøkere som passerer den norskrussiske grensen på Storskog blir sendt, før de sendes videre til mottak andre steder i landet.
Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes hvor asylsøkere som passerer den norskrussiske grensen på Storskog blir sendt, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har anmeldt Politiets utlendingsenhet (PU) for vilkårlig fengsling av ti asylsøkere i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NOAS har anmeldt PU til Spesialenheten for politisaker for fengsling av de ti personene på Vestleiren i Sør-Varanger i perioden fra 16. til 23. januar.

I anmeldelsen skriver seniorrådgiver Jon Ole Martinsen og rådgiver Marek Linha at PU offisielt besluttet å pågripe disse personene 21. januar. Mens barnefamilier ble formelt løslatt mot meldeplikt 22. januar, ble de øvrige formelt løslatt om kvelden 23. januar.

De facto pågripelse

NOAS peker imidlertid på at det er den faktiske situasjonen, og ikke den formelle, som er avgjørende i spørsmålet om fengsling. Personene har forklart til NOAS at de ble fratatt sine personlige eiendeler og ikke hadde lov til å gå ut av leiren fra de ankom 16. og 17. januar og fram til 24. januar klokken 10.

– Beskrivelsen fra personene som er berørt av situasjonen da de ble hentet av politiet på vanlige mottak for å bli transportert til Vestleiren, fremstår som de facto pågripelse, skriver organisasjonen i anmeldelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NOAS mener den formelle pågripelsen den 21. januar framstår som et forsøk på å omgå den grunnleggende rettssikkerhetsgarantien om at enhver frihetsberøvet person skal få saken vurdert av retten.

Les også: Listhaug får kritikk av ansatte i eget direktorat

Straffbart

Ettersom personene ikke ble framstilt for tingretten med begjæring om fengsling innen 72 timer, slik utlendingsloven krever, var fengslingen derfor vilkårlig og i strid med loven, skriver NOAS og påpeker samtidig at vilkårlig fengsling er straffbart.

– Kjennelse av retten i fengslingssaker etter utlendingsloven er en grunnleggende rettssikkerhetsgaranti som sikrer at en uavhengig domstol tar stilling til om fengsling er et nødvendig og forholdsmessig tiltak i hver enkelt sak, understreker NOAS videre.

Les også:

PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land

Russland vil ikke love stans i asyltilstrømmingen

Utvist jemenitt får komme tilbake til Norge