Nytt returmøte mellom Russland og Norge

Russiske og norske myndigheter møtes i Moskva onsdag formiddag for å forsøke å komme videre i den fastlåste retursituasjonen.
Russiske og norske myndigheter møtes i Moskva onsdag formiddag for å forsøke å komme videre i den fastlåste retursituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske og norske myndigheter møtes i Moskva onsdag formiddag for å forsøke å komme videre i den fastlåste retursituasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Storskog-sakene

* Om lag 5.500 asylsøkerne fra totalt 42 nasjoner kom over grensen ved Storskog fra Russland i fjor. Den siste kom i slutten av november.

* For å redusere antall asylankomster la regjeringen fram en ny instruks i november i fjor om at søknadene fra personer som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles.

* Norske og russiske myndigheter har vært uenige om hvilke asylsøkere som kan returneres.

* Russiske myndigheter har sagt seg villig til å ta imot asylsøkere med såkalte flerreisevisum og personer med enten russisk statsborgerskap eller gyldig oppholdstillatelse i Russland. Dette utgjør kun 700 av de 5.500 asylsøkerne som har kommet.

* Norske myndigheter vil også returnere asylsøkere med korte eller utløpte visum til Russland.

* Så langt har UDI fattet vedtak for 1.232 av de 5.500 asylsøkerne. 1.051 personer har så langt fått avslag, 63 personer har fått innvilget opphold, mens drøyt hundre saker er henlagt av ulike årsaker.

Den såkalte ekspertgruppen, som fra norsk side består av embetsmenn fra Justisdepartementet og Utenriksdepartementet, møttes sist forrige mandag

På møtet vil gruppen forsøke å nøste videre i uenigheten mellom Norge og Russland om hvilke asylsøkere som kan bli returnert til Russland, etter at russiske myndigheter plutselig stanset alle returer fra Norge fredag 22. januar.

Les også: Retur av fire syriske familier til Russland stanset

Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen til Norge med engangsvisum, noe norske myndigheter mener avtalen forplikter dem til.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte på en pressekonferanse tirsdag i forrige uke at Russland ikke ville ta tilbake asylsøkere som hadde søkt om visum til Russland på falskt grunnlag.

Les også: Støre frykter at asylsøkere rømmer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik UD nå tolker russiske myndigheter, vil de kun ta imot asylsøkere med russisk statsborgerskap, oppholdstillatelse eller såkalte flerinnreisevisum. Det utgjør kun rundt 700 av de 5.500 asylsøkerne som kom over grensa fra Russland ved Storskog i Finnmark i fjor høst.

Saken hvor en tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer, blir trolig ett av temaene i samtaler mellom russiske og norske myndigheter onsdag. Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie, skriver Aftenposten.