Politiet satser nå på hjemmebesøk for å få bukt med nettroll

Salten Politidistrikt forsøker å få bukt med nettroll ved å dra på hjemmebesøk.
Salten Politidistrikt forsøker å få bukt med nettroll ved å dra på hjemmebesøk. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Indre Salten i Nordland har sett seg lei av ekstreme ytringer og trusler mot asylsøkere på sosiale medier. Nå satses det på personlige møter i forsøk på å stoppe nettrollene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kommunene Fauske, Sørfold og Saltdal i Nordland ble det i 2015 opprettet fem nye asylmottak. Det har ført til at enkelte innbyggere i området har kommet med en rekke trusler på sosiale medier om drap, brenning og kastrering av de nyankomne asylsøkerne, skriver NRK Nordland.

Drar på hjemmebesøk

Truslene og ytringene er så ekstreme at politiet i Indre Salten nå har gjennomført flere hjemmebesøk til nettrollene.

— Dette er en del av politiets forebyggende arbeid. Vi opplever nå en ekstraordinær situasjon, og har prioritert å jobbe opp mot denne. Vi ønsker å følge med, forebygge og ha god kontroll, sier lensmann i Indre Salten, Robin Johnsen til ABC Nyheter.

Johnsen ønsker ikke å oppgi hvor mange som har fått besøk av Politiet, men sier at det er snakk om «en håndfull».

Han forteller videre at hovedgrunnen til at Politiet drar på hjemmebesøk er at de vil forebygge kriminalitet og gjøre folk kjent med straffebestemmelser. De ønsker samtidig å avklare om folk har vilje eller kapasitet til å faktisk gjennomføre truslene de kommer med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Så langt er vår erfaring at ting er skrevet i affekt, utdyper Johnsen.

Likvel mener han at det er grunn til å ta truslene på alvor, ettersom ytringene kan oppfordre, påvirke eller skape miljøer hvor dette kan spre seg.

Les også: Paven ut mot nett-troll

— Ønsker ikke å begrense ytringsfriheten

Reaksjonene på hjemmebesøkene har variert veldig. Noen forteller at de hadde forventet å bli korrigert, mens andre har fortalt at de synes at det er voldsomt å få politiet på døren.

— Vi ønsker ikke å begrense ytringsfriheten med dette tiltaket. De individene vi besøker er dem som har gått langt over streken. Vi ønsker at de skal tenke seg litt om og begrense ordbruken.

Johnsen forteller til NRK Nordland at flere har moderert seg etter å ha fått politiet på døren. Politiet har også merket seg at tiltaket har en forebyggende effekt.

Les også: Trues av nettroll etter FN-tale

Flere enn sju av ti asylsøkere er menn

Støre frykter at asylsøkere rømmer