Brende: Må være forberedt på flere migranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerkrigen i Syria driver millioner på flukt, og ifølge utenriksminister Børge Brende (H) kan 2016 bli et nytt rekordår for flyktningankomster til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som et resultat av urolighetene i Midtøsten har Europa det siste året tatt imot mer enn 1 million flyktninger og migranter. Vi må være forberedt på å se enda høyere tall. Dette er ikke bærekraftig, sier Brende.

Han minner om 50.000 migranter krysset Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas bare i januar i år.

– Nok en gang er årsaken til problemet konflikt og menneskerettsbrudd. Aldri før har sikkerhet og velstand i Europa vært så avhengig av sikkerhet og velstand andre steder, understreker utenriksministeren.

I sin tale på Den norske Atlanterhavskomités årskonferanse mandag brukte han mye tid på krisen i Midtøsten.

Torsdag er Norge med på å arrangere et givermøte for Syria i London. Målet er å øke bistanden til regionen. FN har bedt om 70 milliarder kroner i nødhjelp til Syria og nærområdene i år.

Les også: Norge kan få strengere asylregler enn Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen mot IS

Brende kom også inn på bekjempelse av ekstremistgruppen IS i sin tale. Tirsdag reiser han til Roma i Italia for å delta på et møte om dette.

– Takket være koalisjonens bestrebelser er ISIL nå under større press enn noen gang tidligere, sier Brende.

Både Frankrike og USA har bedt Norge trappe opp sin militære innsats mot IS, som også er kjent under forkortelsen ISIL. Foreløpig har svaret fra den norske regjeringen vært å forlenge oppdraget med å trene opp irakiske styrker i Nord-Irak. Å sende norske kampfly på vingene over Syria er ikke aktuelt nå, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Byer som er frigjort fra ISIL, må trygges og gjenoppbygges. Og innbyggerne der må føle at de har et ord med i laget i styringen av Irak, sier Brende.

Å inkludere sunnimuslimer i den politiske prosessen anses som et nøkkelpunkt for å stanse rekrutteringen og oppslutningen om IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny nettside skal samle fakta om integrering i Norge

Millioner trenger hjelp

I likhet med kampen mot IS opptar også den humanitære katastrofen som utspiller seg i kjølvannet av borgerkrigen i Syria, Europa. Det skyldes ikke minst flyktningstrømmene som har nådd europeiske land det siste året.

Brende ber derfor deltakerne på givermøtet i London om å åpne lommeboken.

– Det vil sende et sterkt signal til millioner av syrere som trenger hjelp og lette byrden på Syrias naboland, sier utenriksministeren.

Norge har med seg minst 1,5 milliarder kroner i kofferten på giverkonferansen.

I fjor fikk FN inn bare omkring halvparten av det beløpet verdensorganisasjonen ba om i nødhjelp til Syria og nabolandene.

Borgerkrigen har drevet 6,6 millioner syrere på flukt i eget land og 4,3 millioner på flukt til andre land i regionen. Hele 13,5 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp inne i Syria.

Les også: Enslige asylbarn advares mot å gå ut i Stockholm