Kan bli umulig å sende ut 1.477 Storskog-søkere

Nesten en tredel av asylsøkerne som krysset Storskog, har ingen trygge hjemland å vende tilbake til, viser tall Nettavisen har hentet inn.
Nesten en tredel av asylsøkerne som krysset Storskog, har ingen trygge hjemland å vende tilbake til, viser tall Nettavisen har hentet inn. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Nesten en tredel av asylsøkerne som krysset Storskog, har ingen trygge hjemland å vende tilbake til, viser tall Nettavisen har hentet inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor krysset 5.500 asylsøkere grenseovergangen Storskog fra Russland til Norge. Russland har gjort det klart at de kun vil ta imot asylsøkerne som har oppholdstillatelse i Russland, flerreisevisum eller dobbelt statsborgerskap. Dette utgjør 700 asylsøkere, hvorav 200 allerede er returnert.

Les også: Listhaug nekter å stanse returene

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa tirsdag at hun åpnet for å sende grunnløse asylsøkere som har kommet til Norge via Russland, direkte tilbake til opprinnelseslandet.

Men av de resterende 4.800 asylsøkerne som kom over Storskog, er det 1.477 syriske asylsøkere og 353 statsløse asylsøkere, viser tall Nettavisen har innhentet fra Politiets utlendingsenhet (PU).

Les også: Sverigedemokraterna hyller Listhaugs asylpolitikk

– Syrere kan man ikke returnere til hjemlandet. En del av de statsløse kan man heller ikke returnere, men det avhenger av hvor de kommer fra. En del av dem kommer også fra Syria, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Nettavisen.

Les også: Asylsøkere søkte tilflukt i kirke - nordmenn pågrepet for å hjelpe

Personvernpolicy