Ekstremværet Tor:

Over 30.000 husstander har mistet strømmen

DIREKTE: Se stormen Tor herje i Ålesund

Rundt 30.000 husstander er strømløse på grunn av ekstremværet Tor, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Fosnavåg på Sunnmøre er en firemannsbolig evakuert etter at taket blåste av, melder politiet.

Kommunen, kraftselskapet og brannvesenet bistår med å sikre bygget.

Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er så langt mest berørt av ekstremværet, men det er også meldt om strømbrudd i Buskerud, Oppland og Akershus.

– Mange av utfallene er kortvarige, og antallet uten strøm varierer raskt. NVE har tett kontakt med nettselskapene, som gjør det de kan for å gi folk strømmen tilbake så fort det lar seg gjøre, opplyser direktoratet.

Mye tyder på at den kraftige vinden, som nå beveger seg nordover, vil forårsake flere strømbrudd.

– En god del strømkunder må belage seg på å vente til lørdag før de får strømmen tilbake, ifølge NVE.

Les også: Vinden i ekstremværet Tor setter rekorder

Supplybåt under bygging har slitt seg

Et kjempesvært supplyskip under bygging slet seg i orkanen som herjet på Sunnmøre fredag kveld. I Ålesund fløy gjenstander mellom veggene og det var livsfarlig å være ute.

– Det skal være et av de største skipene under bygging her i landet, men i og med at det ikke er personer om bord, har vi ikke noe med saken å gjøre, får NTB opplyst hos Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Skipet er vel 190 meter og har slitt seg og ligger på tvers i bukta.

– En slepebåt forsøker å holde den på plass mot en kai, forteller en person på stedet til Sunnmørsposten.

Løse gjenstander

Samtidig ble det meldt om farlige tilstander for dem som ferdes utendørs, ikke minst i byene. I Ålesund ble det målt orkan styrke ved 20-tiden, og en rekke gjenstander fløy gjennom lufta, ifølge vitner.

Langs hele Vestlandet løsnet tak, strømmen forsvant, veier ble stengt og fly innstilt da ekstremværet Tor traff kysten. Det var fredag kveld registrert middelvind på 47 meter i sekundet i Sogn og Fjordane, ifølge Yr. Det er noe av det sterkeste som er målt, ifølge meteorologene.

Les også: To personer skadd da garasjetak blåste av i Sande

Takplater løsnet

Andre steder har takplater løsnet, mens flere veier ble stengt og fly innstilt da ekstremværet Tor traff vestlandskysten fredag ettermiddag.

Uværet traff kysten i 13.40-tiden fredag, opplyser Meteorologisk institutt. Det er utover kvelden ventet vind på mellom 35 til 50 meter per sekund langs kysten. Like før klokken 18 meldte Yr om middelvind på 50 m/s i Nordsjøen, og 42 ved Kråkenes fyr. Dessuten er det meldt over 20 meter høye bølger.

Foreløpig har ikke ekstremværet ført til store skader. Ingen personer er meldt skadd, men folk bes om å holde seg inne.

Følg direkterapporteringen av ekstremværet nederst i artikkelen

Trafikkproblemer

Tor skapte imidlertid trøbbel for trafikken. En rekke fjelloverganger er stengt, tog på Bergensbanen er forsinket og flere fly er innstilt. Ved Bergen lufthavn var 27 flyginger innstilt fredag ettermiddag. I tillegg var flere avganger og ankomster forsinket.

I Hordaland melder dessuten lokale medier at til sammen 1.700 husstander var uten strøm på ettermiddagen.

Men det har likevel gått relativt greit. I bergensområdet etterlyser folk uværet, melder Bergens Tidende. En av leserne skriver: «Så vidt bevegelse i trærne på Foldnes, Sotra».

Les også: Strømmen tilbake i Hydros aluminiumsverk i Årdal

Politiet hadde ved 18-tiden ennå ikke hatt for mye å gjøre når det kommer til ekstremværet.

– Vi har knapt registrert oppdrag i forbindelse med det varslede uværet. Det er vi glad for, og vi håper at vi slipper meldinger om skader, sier operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt til avisen fredag ettermiddag.

Les også: Flyplassene forbereder seg til ekstremværet Tor

Se da Tor traff Shetland, på sin vei mot Norge:

Over 5.000 strømløse i Sogn

Over 5.000 husstander i Sogn og Fjordane er uten strøm som følge av ekstremværets herjinger.

Rundt 1.500 av Sognekrafts abonnementer i Florø, Eikefjord, Årdal, Sogndal, Balestrand og Eid er strømløse, melder NRK fredag kveld. I Øvre Årdal er rundt 3.200 rammet av strømbrudd.

Sunnfjord Energi har om lag 600 abonnenter uten strøm. De har 12 personer ute for å rette feilene, ifølge kanalen.

– Det blåser friskt, og feilene kommer fortløpende, sier nettsjef Arild Fleten.

– Ikke gå ut

Flere broer i Bergensområdet står i fare for å bli stengt, og innbyggerne ble tidligere i dag oppfordret om å dra tidlig hjem fra jobb.

Den karftige vinden som Tor drar med seg kan føre til materielle skader, og det er lurt å få sikret gjenstander som er løse, sa meteorolog Anne Solveig Andersen til NTB tidligere fredag ettermiddag.

– Det har mye å si hvilken vindretning vi får, men det kan helt klart bli store skader med såpass kraftige vindkast, sier hun til NTB.

Hun kom også med følgende anbefalinger til alle dem som oppholder seg i de utsatte områdene:

– Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sa hun.

Se video: Her herjer uværet i Nordsjøen

Dagmar

Meteorologene har sendt ut ekstremvarsel for hele ni av landets 19 fylker. Aller verst ser det ut til å bli i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Overfor VG sier statsmeteorolog Marit Jensen at Tor kan bli like røff som romjulsstormen Dagmar som gjorde skader for nesten en halv milliard kroner for fire år siden.

Les også: Ekstremværet Tor treffer Norge med voldsom kraft

Fredag ettermiddag var over 2.000 strømkunder utenfor Bergen uten strøm, ifølge nettselskapet BKK. Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) ber folk om å forberede seg på at de kan bli uten både strøm og telefonforbindelse.

– Dersom strøm og teknologi forsvinner, er det mange som føler seg hjelpeløse. Det er enkle ting du skal tenke på som varme, lys, mat, drikke og omtanke for naboen, sier DSB-direktør Cecilie Daae til NRK.

Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen og flere skoler på Vestlandet sendte studenter og elever hjem etter lunsj.

Personvernpolicy