– Norske regler strengere enn dansk «smykkelov»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et rundskriv som ble innført under den rødgrønne regjeringen kan sies å være strengere enn den omstridte danske «smykkeloven», mener asyladvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser vi på beløpsgrensen er det norske regelverket uten tvil strengere, sier advokat Cecilie Schjatvet i Advokatfirmaet Hestenes og Dramer til NRK.

Regelverket slår fast at asylsøkere med mer enn 5.000 kroner i formue eller eiendeler kan møtes med trekk i offentlige ytelser. Loven som Folketinget i Danmark vedtok tirsdag opererer til sammenligning med en beløpsgrense på 10.000 kroner.

Bakgrunn: Danmark vedtar omstridt asylinnstramning

Forskjellen er at den danske loven åpner for at politiet kan beslaglegge gjenstander og pengebeløp, mens det i Norge er snakk om trekk i ytelser.

Schjatvet stiller spørsmål ved rundskrivets praktiske betydning, og viser til at hun knapt har hørt om asylsøkere som har kommet til Norge med mer enn et par hundrelapper i kontanter.

– Jeg tror ikke det er så mange i det politiske miljøet som har sett dette rundskrivet, sa KrF-nestleder Dagrun Eriksen under en debatt i Dagsnytt Atten onsdag.

Hun ble selv gjort kjent med regelverket en times tid før sending, og vil nå forsøke å få det endret.