Orkan kan treffe store deler av Norge til helgen

Mulig orkan fra Hordaland til Nordland på fredag og lørdag. Nå øker meteorologene overvåkingen av helgeværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værkartene til statsmeteorolog Geir Otter Fagerlid viser at svært ødeleggende vind kan treffe Norge ved inngangen til helgen, ifølge Yr.

Orkan er den kraftigste vinden på Beaufort vindskala. Slik vind forekommer meget sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser på land.

– Det ser ut til å utvikle seg en orkan som kan gi vind over større deler av landet, sier Fagerlid.

Meteorologene går ut med et fase-A varsel for en stor del av kystfylkene, fra Hordaland til og med Nordland, sør for Bodø.

Sjekk været der du er

Et fase A-varsel betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet, og kontinuerlig vurderer utviklingen. Det er ennå ikke sikkert at det faktisk blir ekstremvær, og meldingen kan fortsatt trekkes tilbake.

– Det er nok ett område som får sterkere vind enn andre og vi tror det kan bli området fra Stad til Rørvik, sier Fagerlid.

Les også: El Niño har ført til sultkatastrofe i Afrika

Vinden kommer først i sør fredag ettermiddag, deretter flytter den seg nordover lørdag formiddag. Vinden skal blåse fra sørvest.

I innlandet vil det bli store lokale forskjeller. Noen steder kan det bli helt vindstille, andre steder kan få vindkast opp i 35-45 meter i sekundet.'

Slik så det ut i Bodø sentrum da uværet «Ole» var på sitt verste i februar 2015:

Les også: Frp-politiker mener klimaendringene er til fordel for Norge

Personvernpolicy