Fredrik Barth er død

Fredrik Barth fotografert i 2009 da han innledet til debatt om Norges engasjement i Afghanistan i Det Norske Studentersamfund. Foto Knut Falch (NTB scanpix)
Fredrik Barth fotografert i 2009 da han innledet til debatt om Norges engasjement i Afghanistan i Det Norske Studentersamfund. Foto Knut Falch (NTB scanpix)

Sosialantropolog Fredrik Barth er død, 87 år gammel. Barth døde natt til søndag, bekrefter Universitetet i Oslo overfor NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barth var en av Norges mest internasjonalt anerkjente akademikere. Han var professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Emory University i Atlanta og ved Harvard.

Barth tok doktorgrad i 1957 med avhandlingen «Political Leadership among Swat Pathans», som ble utgitt som bok to år senere. Boken regnes for å være referanseverket om folkegruppen pasjtunerne, som lever i Afghanistan og Pakistan.

Barth var universitetsstipendiat ved Universitetet i Oslo fra 1953 og forskningsstipendiat ved Norges allmennvitenskapelige forskningsråd fra 1958 til 1961. Samme år ble han knyttet til Universitetet i Bergen som dosentstipendiat, og fra 1965 til 1974 var han professor i sosialantropologi i Bergen. Deretter tok han over professoratet i etnografi ved Universitetet i Oslo og bestyrerstillingen ved Etnografisk Museum, frem til han ble statsstipendiat i 1985.

I 2008 ble Barth utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen for «hans viktige bidrag til etableringen og utviklingen av moderne sosialantropologi i Norge og for hans grensesprengende og, internasjonalt sett, innflytelsesrike vitenskapelige bidrag siden 1950-tallet og frem til i dag». Samme år ble han også utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden «for hans innsats innen sosialantropologi».

I august 2012 ble Barth utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Zürich. Han var gift med professor Unni Wikan.