PU under tidspress for å få sendt asylsøkere til Russland

Lederen av Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier de gjør alt de kan for å sende av gårde en busslast med avviste asylsøkere til Russland lørdag.
Lederen av Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier de gjør alt de kan for å sende av gårde en busslast med avviste asylsøkere til Russland lørdag. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets utlendingstjeneste (PU) jobber under et ekstra tidspress for å gjennomføre de kontroversielle utsendingene til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at alle de 82 avviste asylantene i Ankomstsenter Finnmark fikk status som pågrepet, har PU tre dager på seg til å sende dem ut, framstille dem for varetekt eller løslate dem.

Sjefen for PU i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier til NTB at de gjør alt de kan for å få sendt en busslast med rundt 30 avviste asylanter til Murmansk lørdag.

Fredag ble en barnefamilie i leiren løslatt, ifølge VG.

Rett på advokat

I forbindelse med et eventuelt fengslingsmøte har de rett på advokat, opplyser seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Så er det et spørsmål om det har vært en ulovlig frihetsberøvelse av dem som allerede har sittet i Vestleiren siden lørdag. Slik de opplever sin situasjon, har de de facto vært frihetsberøvet. Den enkelte som sitter i Vestleiren, kan forsøke å prøve dette rettslig, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syrere i kirkeasyl sjokkert over Norge: – Trodde dette var en rettsstat

Bussmangel

For andre dag på rad måtte PU avlyse en planlagt transport fredag. Den offisielle begrunnelsen fra Haga er at PU ikke klarte å få fatt i en buss som skulle transportere asylsøkerne som ikke får vurdert sin sak i Norge fordi de har gyldig visum til Russland.

– Men vi håper å få på plass en buss til i morgen. Vi har hele tiden kommunikasjon med russerne, så vi får se hva de svarer på vårt ønske om uttransportering i morgen, sier Haga.

Les også: PU overrasket over reaksjonene på utsendelser

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

åtte kle av meg alle klærne

Kirkeasyl

Flere asylsøkere rømte fra senteret da det ble kjent at PU planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem – to menn og en gravid kvinne – kom seg til Kirkenes kirke, der de har søkt kirkeasyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er selvfølgelig preget av situasjonen. Det vi har gjort er at vi har gitt dem seng, madrasser, sengetøy og mat foreløpig, sier Wenche Jessen Dervola, Kirkeverge i Sør-Varanger menighetsråd, til NRK fredag kveld.

Kirken frykter ringvirkninger.

– Vi har ikke ressurser og bygg til å huse flere. Vi er redd for at det skal komme flere. Da har vi et problem, sier Dervola.

Kapasitetsproblemer

Torsdag stilte tre russiske minibusser seg opp utenfor Vestleiren, men returnerte uten passasjerer.

Da var den offisielle begrunnelsen fra PU først at det var forsinkelser i «saksbehandlingsarbeidet» på norsk side som var årsaken til at bussingen over grensen ble avlyst.

Senere ble begrunnelsen korrigert til at uttransporteringen ble avlyst på grunn av mangel på personell på russisk side.

Tor Espen Haga hadde fredag «ingen kommentar» til hva slags beskjeder som ble gitt fra russisk side torsdag.

– Det må grensemyndighetene svare på, sier han.

Les også:

Lysbakken: – En farlig utvikling som vanner ut asylretten

Listhaug forsvarer Storskog-returer, ber Ap og Sp slutte å vingle

Advokat: – Jeg tror ikke norske myndigheter vet hva de gjør