PU overrasket over reaksjonene på utsendelser

Lederen av Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga sier det er planlagt utsendelse av flere hundre asylsøkere til Russland i tiden framover.
Lederen av Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga sier det er planlagt utsendelse av flere hundre asylsøkere til Russland i tiden framover. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier seg overrasket over de kraftige reaksjonene på de planlagte utsendelsene til Russland over Storskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personlig er jeg overrasket over den store oppmerksomheten nå. Dette er en videreføring av det arbeidet vi hadde før jul. Det nye var at vi kunne gå fra bruk av sykler over til å bruke buss. Dette framsto som en mye bedre løsning, ikke minst for dem som skal returneres, sier PU-lederen på et pressemøte i Vestleiren utenfor Kirkenes.

I fjor høst ble rundt 200 asylsøkere returnert til Russland over Storskog. Men da den bitende vinterkulda satte inn, stanset syklingen tilbake til Russland.

– Det er fortsatt flere hundre som skal returneres til Russland, sier Tor Espen Haga til NTB.

Bakgrunn: Asylsøkere søkte tilflukt i kirke - nordmenn pågrepet for å hjelpe

Forsinkelser

Utsendelsen av 31 asylsøkere i buss til Russland torsdag ble likevel ikke gjennomført som planlagt.

Tre russiske minibusser som skulle hente avviste asylsøkere, forlot torsdag ettermiddag Ankomstsenter Finnmark uten noen passasjerer om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen til dette var mangel på personell på russisk side, opplyser PU torsdag ettermiddag.

«Dette må vi forholde oss til, men det skaper forsinkelser. Vi forutsetter at personell er på plass i morgen, og at uttransportering da kan foretas», skriver kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i en epost til NTB.

Les også: Listhaug forsvarer Storskog-returer, ber Ap og Sp slutte å vingle

Russiske minibusser tok torsdag oppstilling utenfor Vestleiren i Kirkenes der 30 asylsøkere etter planen skal sendes til Russland torsdag. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Russiske minibusser tok torsdag oppstilling utenfor Vestleiren i Kirkenes der 30 asylsøkere etter planen skal sendes til Russland torsdag. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Pågripelser

Flere asylsøkere som hadde fått beskjed om utreise torsdag, rømte leiren like før klokken 10 om morgenen. To menn og en kvinne klarte å ta seg ut av leiren og inn i kirkeasyl. De tre syrerne vil ikke bli avvist fra kirkebygget, opplyser Sør-Varanger menighetsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et syrisk kristent ektepar og deres tre barn som ble pågrepet på Hesseng mellom Høybuktmoen og Kirkenes, får bli i Norge inntil videre. Utlendingsnemnda (UNE) skal se på saken på nytt, ifølge familiens advokat Brynjulf Risnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien hadde fått beskjed om at de skulle sendes ut torsdag og forsøkte derfor å rømme. Erik Nilsen i aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic og en kvinne som skulle kjøre familien ut fra leiren, ble begge pågrepet.

Reaksjon: Advokat: – Jeg tror ikke norske myndigheter vet hva de gjør

Bevege seg fritt

Haga fastholder at det ikke er en interneringsleir som er etablert i det tidligere mottakssenteret for asylsøkere. De som er innenfor gjerdene, kan i prinsippet bevege seg fritt. Men til tross for dette ble den syriske familien arrestert av PU-tjenestemenn.

– Vi har ingen internering. Enten er de pågrepet, eller så kan de få beslutning om at de skal oppholde seg på et fast sted. Vi strekker oss alltid så langt som mulig for at de som skal returneres, blir behandlet på en slik måte at de har slingringsmonn. Vi ønsker ikke å legge inn restriksjoner på noen. Men det viste seg i dag at det var en reell fare for at de ville unndra seg utvisning. Derfor iverksatte vi tiltak, sier PU-lederen.


Les også:

Carl I. Hagen roser Listhaugs asyltiltak

Asylsøkere som kjøpte feil visum blir returnert: – Vi blir sendt til døden av norsk politi

Venstre krever omkamp om asylinstruks

Beskylder Listhaug for å spille på sytingen til de som er redde for fremmede

Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare